More

    Cel mai mare parc fotovoltaic din ţară se află la Livada

    livada2

    Parcul fotovoltaic de pe raza oraşului sătmărean Livada se întinde pe o suprafaţă de 135 hectare. În 2013, când a fost inaugurat, era al doilea ca mărime din Europa şi al şaptelea din lume. Are o capacitate instalată de 56 MW şi produce o cantitate de energie echivalentă consumului a 60.000 de locuinţe.

    Valoarea investiţiei este de 75 milioane euro, fiind realizată de o firmă spaniolă şi una italiană, cu sprijinul unor parteneri străini din Coreea iar investiţia va fi amortizată în minimum 8-9 ani.

    Construcţia parcului a demarat în luna noiembrie a anului 2013 iar după doar patru luni parcul a fost dat în folosinţă. “S-au realizat aici nişte recorduri personale pentru noi, cum ar fi realizarea unei staţii de 110-120 KW în trei luni şi jumătate, ceea ce în mod normal este o operaţiune ce ar fi durat opt luni, un an, minim. Să nu mai vorbim despre instalarea a 230.000 de panouri fotovoltaice plus instalaţiile conexe, în mai puţin de două luni, ceea ce este un timp foarte bun“, a afirmat la acea dată Radu Diaconu, reprezentantul companiei spaniole.

    De asemenea directorul de dezvoltare Antonello Amoroso a afirmat că vor continua investiţiile. “În prezent intenţionăm să construim încă 200 MW în patru sau cinci proiecte din România. Având în vedere că pentru instalarea unui MW în panouri fotovoltaice costurile se ridică la 1,55 milioane de euro, construcţia celor 200 de MW presupune o investiţie de 310 milioane de euro”, declara investitorul italian.

    Livada1

    Investiţia aduce prosperitate oraşului
    La realizarea investiţiei au muncit 400 de persoane angajate la firme cu care investitorul are relaţii contractuale. Momentan sunt 20 de angajaţi permanenţi, de la ingineri la personal de întreţinere şi pază şi aproape totul este automatizat. Primarul oraşului Livada, Piricsi Arthur, s-a arătat încântat de această investiţie care a adus bani serioşi la bugetul localităţii.

    “Doar pentru eliberarea autorizaţiei de construire au plătit o taxă de 250.000 de lei. A fost un avantaj foarte mare pentru că am putut să investim banii în altă parte. Impozitele le plătesc în funcţie de puterea produsă, care depinde şi de timp. Anual ne intră în vistieria primăriei 120.000 RON, bani care provin din impozitele şi taxele plătite de companie”, a declarat primarul.

    Însă nu doar acesta este singurul parc voltaic din judeţul Satu Mare. Conform datelor Agenţiei pentru Protecţia Mediului Satu Mare, până la această dată, la nivelul judeţului Satu Mare sunt autorizate 11 parcuri fotovoltaice. În localităţile Hrip, Cămin, Mădăras, Petea, Măriuş şi Certeze sunt construite câte un parc fotovoltaic, iar la Săcăşeni, Chereuşa şi Carei câte două. Proiectele aflate în curs de autorizare sunt realizate în Carei şi Mărtineşti (câte două în fiecare) şi câte unul în Doba, Păulean, Acâş, Livada, Odoreu, Ruşeni, Căpleni, Cean, Pişcolt şi Tiream.

    Nicolae Ghişan

    livada3

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE