More

    Politicieni în clasamentul încrederii populaţiei

    O recentă cercetare sociologică realizată de INSCOP a testat nivelul de încredere pe care îl au în prezent importanţi reprezentanţi ai clasei politice în rândul populaţiei. Rezultatele înregistrate în luna martie a acestui an au fost prezentate comparativ cu cele din noiembrie 2015.

    Astfel, deşi se menţine în continuare pe prima poziţie în clasamentul încrederii în personalităţile publice, Klaus Iohannis înregistrează o scădere semnificativă.

    În luna martie a acestui an, 51,2% din repondenţi afirmă că au încredere foarte multă şi multă în şeful statului, faţă de 59,8% în noiembrie trecut. Explicaţia scăderii subite s-ar putea pune cel mai probabil pe poziţia adoptată de preşedintele Iohannis în scandalul Antenelor, de la mijlocul lunii februarie. Atunci, şeful statului a criticat „atitudinea heirupistă” a inspectorilor ANAF şi „banalele motive administrative” care au dus la evacuarea trustului Intact. După afirmaţiile sale pro-Antena 3, Klaus Iohannis a pierdut peste 50.000 de like-uri pe Facebook în doar trei zile. Ulterior, Iohannis şi-a revizuit poziţia însă, aşa cum arată sondajul INSCOP, a fost prea târziu. Antenele se mutaseră, între timp, în alt sediu.

    Pe locul al doilea în clasament se situează guvernatorul BNR Mugur Isărescu, care înregistrează o scădere la capitolul încredere, de la 40,4 % în noiembrie 2015, la 36,1% în luna martie a acestui an. Scăderea poate fi pusă în contextul discuţiilor despre Legea dării în plată, unde liderul BNR a luat partea băncilor, nu a datornicilor.

    Premierul Dacian Cioloş se situează pe poziţia a treia cu 30,4% încredere foarte multă şi multă faţă de 32,6% în noiembrie trecut. Uşoarea scădere trebuie considerată ca un prim semn al erodării de care nu scapă niciun premier.

    Nu în ultimul rând este semnificativ faptul că Victor Ponta înregistrează o creştere a capitalului său de încredere de la 20,2% în noiembrie 2015 la 23,3% în martie 2016. Chiar dacă saltul nu este spectaculos, n-ar fi lipsită de importanţă o analiză a cauzelor lui.

    Eroarea maximă a sondajului este de plus/minus 3% la un grad de încredere de 95%.

    Voicu D. Rusu

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE