More

    Prințul Charles a citit din Shakespeare de ziua mamei sale

    regina1

    Elisabeta a II-a si a sărbătorit ieri cea de-a 90-a aniversare, prilej cu care suverana a primit o multitudine de omagii, fiind considerată liantul societății britanice. Popularitatea ei este mai ridicată ca oricând, după peste 64 de ani de domnie, relatează AFP. În timp ce aproape toată presa a omagiat o pe regină ca exemplu de “altruism și de forță morală”, prințul Charles, fiul ei și moștenitor al tronului, a citit din Shakespeare la BBC.

    “Ea va exista spre fericirea Angliei, o prințesă bogată în ani și cu multe zile de domnie în viitor; nicio zi nu se va scurge fără să fie marcată de o acțiune memorabilă”, a spus el, citând din piesa “Henric al VIII-lea”.

    Ulterior în cursul zilei a fost rândul premierului David Cameron să îi aducă un omagiu, în cadrul unei ședințe speciale a Parlamentului consacrată aniversării reginei. “Majestatea sa a fost o stâncă pentru națiunea noastră, pentru Commonwealth-ul nostru și de multe ori pentru lumea întreagă”, a spus el.

    Conform obiceiurilor sale, Elisabeta a II-a a decis să își petreacă aniversarea de ieri la castelul Windsor, aflat la circa 40 de kilometri vest de Londra, în familie și departe de salvele de tun ce se vor auzi în onoarea sa la Londra. Suverana britanică a inaugurat joi o placă, eveniment ce marchează deschiderea unui nou traseu turistic care pornește de lângă castelul Windsor, acolo unde va primi azi cuplul Obama la dejun. Tot la Windsor a fost fotografiată cu ocazia aniversării, înconjurată de câinii preferați, precum și de nepoți și strănepoți, de fotografa americană Annie Leibovitz, într-o serie de clișee de familie publicate ieri.

    Cu o zi înainte, miercuri, regina a făcut o primă baie de mulțime, când a mers la brațul soțului său, Philip (care va împlini în iunie 95 de ani), la oficiul poștal din oraș unde a dezvelit o placă marcând împlinirea a 500 de ani de funcționare a Royal Mail (Poșta britanică). Sunt gesturi care pot părea nesemnificative, dar care au darul de a-i uni pe britanici. Neluând niciodată poziție în probleme politice, plasându-se deasupra neînțelegerilor, regina oferă Marii Britanii o imagine liniștitoare în contextul referendumurilor care împart populația — în trecut în privința Scoției și în curând asupra apartenenței la Uniunea Europeană.

    “Majestatea sa este un monarh unic. În 90 de ani nu a făcut nicio greșeală, reînnoindu-se din zece în zece ani pentru a se adapta cerințelor poporului său”, a declarat pentru AFP John Loughrey, unul dintre cei mai celebri susținători ai monarhiei, care doarme de luni pe o bancă din fața castelului, înfășurat într-un drapel englezesc.

    În concertul de laude, vocea republicanilor, care consideră că monarhia și-a trăit traiul, s-a făcut auzită cu greu. “La mulți ani, Majestate — dar sfârșitul monarhiei este aproape”, a spus totuși liderul grupului Republic, Graham Smith, în revista New Statesman.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE