More

    Primăria Capitalei – un cui al lui Pepelea

    Nu considerăm necesar un comentariu despre importanţa majoră a competiţiei electorale pentru desemnarea Primarului General al Bucureştiului. Ea se poate deduce lesne din „vânzolelile” partidelor competitoare de a-şi desemna un candidat cu cele mai mari şanse de a deveni câştigătorul la urne. Şi tocmai aşa se explică faptul că deocamdată lucrurile sunt învăluite într-o incertitudine departe de o posibilă concluzie finală.

    Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, inclusă pentru prima dată în măsurătoarea INSCOP, a fost acredidată în topul încrederii în personalităţile publice cu 21,1%. Ea stă astfel cel mai bine dintre toţi candidaţii pentru Bucureşti. Liviu Dragnea declară acum că membrii PSD o susţin 100% pe Gabriela Firea în competiţie. Am adăuga însă că n-a fost chiar aşa de simplu. După ce Călin Popescu Tăriceanu a refuzat să devină candidatul PSD-ALDE, înainte de desemnarea lui Firea, Victor Ponta a încercat să-l convingă pe Tăriceanu să revină asupra deciziei. Strategia evidentă a fostului premier era următoarea: dacă Tăriceanu pierde, eşecul va fi pus în seama lui Dragnea, lăsându-i un loc de manevră pentru revenirea în fruntea PSD. În caz de câştig, Ponta s-ar alege cu un aliat de bază aflat la conducerea Capitalei.

    Pe de altă parte, rămaşi fără candidat, după ce Ludovic Orban a fost scos din joc de procurorii DNA, liberalii au apelat mai întâi la Cătălin Predoiu şi apoi la Adriana Săftoiu. Ambele variante au picat rapid, Predoiu a refuzat să mai candideze, iar Săftoiu a fost respinsă atât de Blaga, cât şi de Gorghiu. Soluţia de avarie a PNL s-a dovedit Marian Munteanu, simbolul societăţii civile din 1990. Acesta revine în politică direct în postura de candidat al PNL la Primăria Capitalei, însă, aşa cum anticipam, şi acesta, vrând-nevrând, s-a retras din cursă, Cătălin Predoiu asumându-şi, până la urmă, candidatura pentru Primăria Capitalei.

    În rest, candidaţii din partea altor partide mai mari sau mai mici nu par să aibă şanse. Nici măcar liderul PMP, Traian Băsescu, în cazul în care acesta va intra în competiţie.

    Voicu D. Rusu

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE