More

    Ce consumă românii de Paşte?

    oua

    “Afacerea” Sarbatorilor Pascale le poate aduce comerciantilor peste un miliard de euro, arata datele unui studiu IRES, care analizeaza intentiile de cumparare ale celor care sarbatoresc Pastele. Interesant este ca fata de anul trecut, romanii declara sume disponibile pentru cheltuielile de Paste mai mici ca medii ponderate decat in anii trecuti. Asta in ciuda consumului care creste in ritm de doua cifre.

    Practic, romanii ortodocsi şi greco catolici, cei care serbeaza teoretic Pastele, sunt potrivit recensamantului, in numar de 17 milioane (83% din populatia tarii), din care cei de peste 18 ani sunt circa 14 milioane.

    Conform unui studiu IRES citat de bloggerul sătmărean Dan Popa, 40% dintre respondentii care sarbatoresc Pastele ortodox şi greco catolic spun ca intentioneaza sa cumpere carne de miel pentru aceste sarbatori, aceeasi proportie spun ca nu au aceasta intentie. 36% dintre persoanele care cumpara carne de miel au un buget intre 101 si 200 de lei, 27% aloca cel mult 100 de lei, 12% intre 201 si 300 de lei. Alti 6% spun ca vor cheltui peste 300 de lei pentru carnea de miel.

    4 din 10 persoane intentioneaza ca cumpere oua pentru sarbatori, alti 54% nu vor cumpara pentru ca au in gospodarie sau si le procura din surse diverse.

    95% dintre cei care sarbatoresc Pastele vor vopsi oua. Culorile preferate pentru ouale de Pasti sunt: rosu (88%), galben (29%), verde (27%), albastru (26%), iar 18% spun ca le vopsesc cu coji de ceapa. 55% vor vopsi intre 10 si 30 de oua, iar 41% aleg sa vopseasca peste 30 de oua pentru aceste sarbatori.

    Prajiturile facute in casa raman preferate de cei mai multi dintre romanii care sarbatoresc Pastele ortodox: 64% dintre cei chestionati spun ca vor face in casa prajiturile pentru aceasta sarbatoare, procentul mai ridicat fiind inregistrat in cazul respondentilor care locuiesc in Moldova si in randul celor cu varsta intre 51 si 65 de ani. 18% declara ca le vor cumpara, iar alti 11% declara ca vor face si in casa, dar vor si cumpara.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE