More

    Bisericile, puse la plată în județ

    biserici-carei-(1)

    Consiliul Local Carei a amânat ieri majoritatea cererilor Episcopiei Romano-Catolice prin care se solicita scutirea de la plata impozitelor pentru mai multe imobile, printre care și case parohiale. Practic, au fost acordate scutiri doar pentru două imobile retrocedate către Episcopia Romano-Catolică și care sunt închiriate către statul român. Mai exact, imobile care adăpostesc unități de învățământ. Protopopiatele ortodox, greco-catolic și reformat nici nu s-au mai sinchisit să depună astfel de solicitări, știind probabil că ele vor fi respinse. Decizia consilierilor careieni vine ca urmare a modificării normelor Codului Fiscal, ocazie cu care sintagma “casa parohială” cu dependințele sale nu a fost reintrodusă. Pe cale de consecință, bisericile sunt bune de plată.

    Parohiile, puse la plată
    Episcopia Romano-Catolică Satu Mare a depus mai multe cereri prin care a solicitat scutirea de la plata impozitelor pentru un număr de opt imobile, din care trei sunt retrocedate în ultimii ani de către statul român. Consilierii careieni au avizat favorabil doar cererile pentru două imobile, respectiv pentru fosta școală Zarda și pentru Colegiul Josephus Casalantius. Și asta pentru că acolo se desfășoară activități de utilitate publică.

    În schimb, au amânat cererea pentru clădirea care a găzduit fostul Club al Elevilor – pe motiv că nu se desfășoară în acel imobil nicio activitate de utilitate publică, potrivit legislației în vigoare. De asemenea, s-au amânat cererile și pentru alte cinci case parohiale, cu terenurile aferente, pe motiv că normele Codului Fiscal au fost modificate în defavoarea cultelor recunoscute oficial de către statul român. Mai exact, pentru casa parohială, cu terenul aferent, se plătește impozit.

    Ortodocșii, greco-catolicii și reformații așteaptă abrogarea legii
    Interesant este faptul că protopopiatele ortodox, greco-catolic și reformat nici nu s-au sinchisit să depună solicitări în acest sens, știind, cel mai probabil, că demersul lor ar fi fost sortit eșecului. Șeful Serviciului de Impozite și Taxe Locale din cadrul Primăriei Carei, Lia Fogaș, a declarat că cel mai probabil se așteaptă abrogarea normelor Codului Fiscal care obligă cultele la plata impozitelor pentru casele parohiale.

    Prefectura a solicitat același lucru Consiliului Local Satu Mare
    În schimb, Consiliul Local Satu Mare nu a ținut cont de acele prevederi, astfel încât a acordat scutiri de la plata impozitelor locale pentru două clădiri aflate în patrimoniul Episcopiei Romano-Catolice și în care nu se desfășoară activități de interes public.

    biserici-carei-(2)

    Mai exact, Instituția Prefectului, prin specialiștii din cadrul Serviciului Juridic, solicită anularea unei părți a Hotărârii 32/25.02.2016 a Consiliului Local prin care s-a scutit Episcopia Romano-Catolică de la plata impozitelor pentru clădirile ce adăpostesc Casa comunitară CECIL și fostul Spital de psihiatrie. ”Apreciem că Episcopia Romano- Catolică nu poate beneficia de scutirea de la plata impozitului pe clădiri pentru Casa Comunitară CECIL, str. 1 Decembrie 1918 nr.15, şi Spitalul de psihiatrie, P-ţa Eroii Revoluţiei nr.1 ( clădiri retrocedate), deoarece aceste clădiri sunt neutilizate, deci nu se menţine afectaţiunea de interes public, aşa cum prevede art.456 alin 2 litera f din Legea 227/2015 privind Codul fiscal”, avertizează Instituția Prefectului. Același Consiliu Local este chemat azi să își îndrepte eroarea.
    Episcopia Romano-Catolică a solicitat scutirea de la plata impozitelor și taxelor locale pentru cele două imobile prin adresa 1294/02.02.2016, depusă la sediul Direcţiei Impozite şi Taxe Locale din cadrul Primăriei Municipiului Satu Mare.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE