More

    Bagdadul confirmă preluarea controlului asupra unui fost depozit de arme chimice de către terorişti

    3

    “Grupări armate teroriste” au preluat controlul unui fost depozit de arme chimice în Irak datând din perioada lui Saddam Hussein, a confirmat Guvernul irakian într-o scrisoare adresată secretarului general al ONU, Ban Ki-moon.

    În această scrisoare care datează din 1 iulie şi care a fost dată publicităţii marţi, ambasadorul irakian la ONU Mohammed Ali Alhakim afirmă că din cauza lipsei de securitate, Bagdadul nu poate continua temporar distrugerea arsenalului său.

    Potrivit scrisorii, “grupările teroriste armate au pătruns în Al Muthanna”, la nord-vest de Bagdad, în noaptea de 11 iunie, după ce a dezarmat militarii care îl păzeau.

    Această zonă este “o fostă instalaţie de arme chimice”, unde “rămăşiţele fostului program de armament chimic” irakian sunt depozitate în buncăre, explică scrisoarea, fără să ofere detalii despre natura sau periculozitatea acestora.

    Sistemul de supraveghere al instalaţiei a permis să se constate că în zorii zilei de 12 iunie, mai mulţi intruşi au “furat unele echipamente”, dar ulterior ei au neutralizat camerele de supraveghere, precizează scrisoarea.

    În consecinţă, adaugă ambasadorul, Guvernul irakian “nu mai este în măsură să îşi respecte obligaţiile de distrugere a armelor chimice din cauza deteriorării situaţiei privind securitatea”.

    Bagdadul va relua operaţiunile de distrugere a arsenalului “imediat ce situaţia de securitate se va ameliora şi va fi reluat controlul” asupra instalaţiei.

    Departamentul de Stat american a anunţat în iunie că jihadiştii sunniţi din cadrul Statului Islamic, care au preluat controlul asupra unei părţi a Irakului, controlează această fostă fabrică de producere a armelor chimice datând din timpul regimului lui Saddam Hussein.

    Dar Washingtonul a apreciat că ei nu vor putea produce arme chimice operaţionale deoarece produsele care se află în interior sunt vechi.

    Complexul a început să producă gaz muştar şi alte gaze chimice, între care gaz sarin, la începutul anilor ’80. Potrivit CIA, acest program de arme chimice a atins apogeul în timpul războiului dintre Iran şi Irak, la sfârşitul anilor ’80.

    Dar CIA afirmă că acest complex a fost ulterior închis după primul război din Golf, în timp ce rezoluţiile ONU au interzis Irakului orice producere de arme chimice. La începutul anilor ’90 el a fost folosit pentru supervizarea distrugerii stocurilor irakiene de arme chimice.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE