More

    Marșul solidarității la Paris: Nivel maxim de alertă al forțelor de securitate

    2

    Sute de mii de cetățeni francezi cărora li se vor alătura zeci de lideri străini, între care și reprezentanți arabi și musulmani, vor participa, în condiții de securitate maximă, la Marșul solidarității organizat, duminică, la Paris, pentru omagierea victimelor atacurilor armate ce au avut loc în Franța în această săptămână, relatează Reuters.

    ‘Va fi o manifestație fără precedent ce va fi înscrisă în cărțile de istorie’, a declarat premierul francez Manuel Valls. ‘Manifestația trebuie să arate puterea și demnitatea poporului francez, care își va face auzită dragostea pentru libertate și toleranță’, a precizat el.

    Forțele de securitate vor fi în alertă maximă pentru acest eveniment, la care sunt așteptate peste un milion de persoane și care vizează reafirmarea libertății și a democrației. Duminică, transportul public în regiunea Paris va fi gratuit.

    Marșul, ce va începe la 3 p.m. (14.00 GMT) și va avea loc în tăcere, va fi o expresie a solidarității și reflectă șocul profund resimțit în Franța și în lumea întreagă după tragicele evenimente din această țară soldate cu 17 morți.

    La acest eveniment și-au anunțat prezența, printre alții, președintele Consiliului European Donald Tusk, cancelarul german Angela Merkel, premierii britanic David Cameron, spaniol Mariano Rajoy și italian Matteo Renzi și președintele ucrainean Petro Poroșenko. De asemenea, la eveniment va fi prezent și președintele României, Klaus Iohannis.

    Atenția europeană și internațională este monopolizată, începând de miercuri, de seria acțiunilor cu caracter terorist comise în Franța, printre care un atac armat soldat cu 12 morți și 11 răniți la sediul publicației satirice franceze Charlie Hebdo și o luare de ostatici la un magazin evreiesc din estul Parisului. Atentatul de la sediul Charlie Hebdo, cel mai sângeros din istoria Franței, a provocat o undă de șoc în lumea întreagă.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE