Sondajul INSCOP pe luna trecută, realizat ca de obicei la comanda ziarului Adevărul, arată că prezidenţiabilul USL Crin Antonescu se află pe locul al cincilea. Pe primul loc se află guvernatorul BNR, Mugur Isărescu (39,4%), urmat de Victor Ponta (39,2%). Pe locul al treilea, Sorin Oprescu este cotat la nivelul de încredere de 37,4 %. Pe locul al patrulea, primarul Sibiului şi prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, se bucură de încrederea a 30,2% dintre români, în timp ce în preşedintele PNL, Crin Antonescu, şi-au declarat încrederea 29, 6% dintre chestionaţi.
Există percepţia că prezidenţiabilul USL Crin Antonescu este dispus la concesii uriaşe pentru a-şi păstra poziţia de candidat pentru funcţia supremă în Stat, iar acest lucru se simte inclusiv în PNL, unde atitudinea aceasta a dat naştere la nemulţumiri. Mocnite o vreme, ele au fost recent exprimate şi public. Astfel, senatorul PNL de Bihor, Cristian Bodea, a declarat că în partid există senzaţia că se cedează prea mult în faţa PSD, numai de dragul candidaturii la prezidenţiale a lui Crin Antonescu. Printre altele, este citat faptul că, în aprilie, după demisia Monei Pivniceru de la conducerea Ministerului Justiţiei, liberalii au cedat portofoliul, care a trecut la PSD, şi nu au cerut nimic în schimb.
Pe liberali îi nemulţumeşte apoi faptul că de dragul candidaturii sale, Crin Antonescu, în calitate de “părinte al noii Constituţii” a tăiat, în mod paradoxal şi de bună voie, o serie de prerogative ale funcţiei prezidenţiale. Ceea ce a fost interpretat ca o dorinţă de neimplicare politică.
Lipsa de reacţie la măsurile prevăzute în scrisoarea de intenţie a Guvernului Ponta către FMI a fost interpretată ca o dovadă că nici identitatea liberală a PNL nu este o prioritate pentru Antonescu. Este motivul pentru care fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a reacţionat afirmând că partidul care va deconta aceste măsuri va fi sigur PNL şi nu PSD. În sfârşit, în PNL a deranjat şi modul în care liderul partidului a abordat problematica extremismului maghiar. Adică, superficial şi într-un dispreţ total al electoratului. Devin evidente trimiterile la faptul că Crin Antonescu şi-a manifestat simpatia faţă de Viktor Orban numai pentru a-l ataca pe Traian Băsescu, dar în detrimentul evident al logicii electorale şi a ceea ce gândesc şi simt majoritatea românilor.
Am înţeles că preşedintele PNL va începe în forţă campania pentru prezidenţialele din 2014, chiar de la începutul lunii septembrie. Este timp suficient pentru ca prezidenţiabilul USL să identifice soluţii politice eficiente care să-i asigure argumentele necesare accederii în funcţia pe care o va putea obţine numai cu sprijinul substanţial al electoratului. Acesta însă trebuie convins cu argumente solide.
Voicu D. Rusu