Din cauza incompetenţei manifestate de angajaţii Ministerului Finanţelor (MF), mai multe firme sătmărene au înregistrat pierderi de ordinul sutelor de mii de euro. Reprezentanţii societăţilor comerciale susţin că se gândesc foarte serios să îşi caute dreptatea în instanţă. Este vorba despre depunerile de proiecte pentru finanțările “de minimis”, acţiune care s-a transformat într-o comedie perpetuă, dacăsituaţia nu ar fi de plâns. Aşa se face că deşi unele firme au accesat pe bune, în condiţiile legii, fonduri guvernamentale pentru dezvoltarea afacerilor, acelaşi stat, prin Ministerul Finanţelor, le-a scos banii din buzunare. Practic, această situaţie gravă încununează un program care a fost amânat de nu mai puţin de patru ori şi al cărui ghid a fost modificat cu 36 de ore înainte de start.
Istoria unui fiasco
Deşi lucrurile au fost gândite inițial să fie “pe bune”, adică aplicanţii să se ducă cu dosarele la București și să le depună personal la Ministerul Finanţelor, treburile s-au schimbat pe parcurs. Aşa se face că finanţiştii au inventat o procedură menită a da rateuri din start. Concret, s-a apelat la procedura depunerii online, care sună bine după calculele hârtiei, dar nu și în practică, unde e aplicată de incompetenţii de prin ministere. De fapt, poate nu-s așa de naivi, ci au vrut să aranjeze un pic ordinerea depunerii proiectelor, că finanțarea se dă după principiul primul venit – primul servit. Rezultatul a fost pe măsură: a fost nebunie totală, au picat serverele. Aşa se face că deşi procedura a fost una asumată de către Ministerul Finanţelor, ea a fost suspendată, urmând să fie reluată. Cu alte cuvinte, contrar uzanţelor, regulile au fost schimbate în timpul jocului. Motiv pentru care mai mulţi reprezentanţi ai IMM-urilor sătmărene au declarat că se gândesc să acţioneze în judecată Ministerul Finanţelor.
MF a anulat sesiunea
Sesiunea de înregistrare online desfăşurată miercuri pentru schema de minimis va fi anulată şi reluată ulterior pentru a oferi egalitate deplină de şanse tuturor IMM-urilor interesate să înregistreze cereri de finanţare, eliminând orice suspiciune cu privire la corectitudinea derulării acestei proceduri, a declarat miercuri seară ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu. Potrivit ministrului Finanţelor, din primele investigaţii a rezultat faptul că resursele IT alocate schemei de minimis au fost insuficiente în urma anticipării greşite a numărului mare de firme care sunt interesate, apărând astfel blocaje şi mesaje de eroare în accesarea paginii de Internet dedicate schemei de minimis.
Anterior, Ministerul Finanţelor anunţase, într-un comunicat, că un număr de 20.225 de persoane au intrat miercuri dimineaţă, în intervalul 8.30-8.36, pe pagina de Internet a Ministerului Finanţelor dedicată schemei de minimis şi, având în vedere gradul de solicitare a sistemului, din punct de vedere tehnic, celelalte persoane care au depăşit numărul de 20.225 de utilizatori, în acest interval, nu au putut accesa pagina de Internet întrucât limita tehnică a echipamentelor IT fusese deja atinsă. Deschiderea sesiunii de înregistrare on – line a cererilor de ajutor pentru IMM-uri a fost amânată în două rânduri, o dată cu 10 zile, de pe 16 august până pe 26 august, şi ulterior cu alte două zile, pentru ca în acest interval să fie promovat actul normativ prin care bugetul schemei de ajutor s-a majorat cu 100 de milioane de lei, de la 400 de milioane de lei la 500 de milioane de lei. Prin această schemă de ajutor de stat, IMM-urile pot primi fonduri nerambursabile de până la 200.000 de euro.
Ciprian Bâtea