Pieţele sătmărene intră în modernizareconsiliu

Pentru a preîntâmpina episoade de toxiinfecţie alimentară în masă, precum cele produse recent în Baia Mare, primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, a iniţiat un proiect de hotărâre privind alocarea a circa un milion de lei în favoarea Administraţiei Domeniului Public. Din aceste fonduri vor fi demarate lucrări de modernizare a halelor de lactate din pieţele din municipiul Satu Mare. Întruniţi în şedinţă extraordinară, consilierii locali au aprobat ieri proiectul de hotărâre. Astfel, în perioada următoare vor fi iniţiate lucrări de modernizare şi igienizare a pieţelor agroalimentare din municipiul reşedinţă de judeţ, respectiv lucrări de reabilitare totală a pieţei agroalimentare din cartierul Micro 17.

Control de la Bucureşti
După un control al unei echipe de la Agenţia Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) în pieţele agroalimentare din municipiul reşedinţă de judeţ, care s-a lăsat cu un ultimatum pentru Primăria Satu Mare, administraţia locală, prin Administraţia Domeniului Public, a demarat o serie de lucrări urgente în vederea obţinerii unei autorizaţii de funcţionare provizorie, valabilă până în 30 august a.c. Concret, au fost întreprinse lucrări urgente la halele destinate comercializării produselor lactate în vederea obţinerii avizului din partea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) şi a Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA).
“A fost o măsură de forţă a noastră. Odată şi odată trebuia să punem piciorul în prag şi să facem curăţenie pentru că aţi văzut ce s-a întâmplat la Baia Mare, acolo unde aproape 90 de oameni s-au îmbolnăvit din cauza produselor de la piaţă. Dorim să evităm acest lucru. Acum vom pune la punct halele de lactate. Apoi, o să începem civilizat, anul acesta şi anul viitor să amenajăm pieţele după modele standard, aşa cum ar trebui ele să arate. Chiar dacă i-am deranjat pe unii cetăţeni, i-am deranjat câteva zile. Dar mai bine să evităm îmbolnăvirea populaţiei decât să evităm supărarea a 15 producători care au sărit la gâtul primarului. Am discutat cu ei, am spus că le oferim alte variante şi sperăm ca totul să fie normal”, a declarat primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica.

Un milion de lei pentru pieţele sătmărene
Directorul Administraţiei Domeniului Public (ADP) Satu Mare, Cristian Bozai Vodă, a precizat că până în prezent au fost efectuate doar “lucrări minimale în vederea obţinerii autorizaţiilor de funcţionare provizorii”, urmând ca în perioada următoare să fie demarate lucrări ample de modernizare a halelor de lactate din pieţele sătmărene, respectiv de reabilitare totală a pieţei agroalimentare din cartierul Micro 17, aflată în acest moment în paragină. La propunerea edilului şef sătmărean, Consiliul Local Satu Mare a aprobat alocarea unei sume de 988.500 de lei, din care cea mai mare parte va fi direcţionată pentru modernizarea pieţelor agroalimentare. Concret, pentru reabilitarea totală a pieţei agroalimentare din cartierul Micro 17 se va aloca suma de 250.000 lei. Pentru reabilitarea totală a halei de lactate din Piaţa Mare s-a alocat suma de 47.000 lei, în timp ce pentru modernizarea halei de lactate a Pieţei Someş a fost prevăzută suma de 65.000 lei. Cea mai mare sumă a fost direcţionată către proiectul modernizării halei de lactate a Pieţei Mici, respectiv 75.500 lei, în condiţiile în care se impune lărgirea spaţiului actual. Lucrările vor fi demarate până la sfârşitul acestui an, urmând ca începând de anul viitor să intre în reabilitare şi celelalte spaţii comerciale din incinta pieţelor.

Ciprian Bâtea

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts