Lista cu bolnavii care au nevoie de transplant creşte de la an la an. Nu la fel se poate spune şi despre disponibilitatea sătmărenilor de a-şi dona organele, după moarte, pentru salvarea altei vieţi. La acest capitol, judeţul nostru este unul dintre exemplele negative. În aceste condiţii, nici nu este de mirare că în ultimii ani doar 12 sătmăreni au beneficiat de transplant de organe, fie la spitale din ţară, fie la cele din străinătate.
Zeci de speranţe, mii de reticenţi
În judeţul Satu Mare există sute de persoane care ar avea nevoie de un transplant de rinichi, inimă, ficat, măduvă sau pancreas. Din cauza unor motive de natură birocratică, numărul exact al persoanelor care ar avea nevoie de un transplant este foarte greu de stabilit la nivel judeţean, în condiţiile în care cererile se depun direct către Ministerul Sănătăţii. De exemplu, dacă în cazul persoanelor cu afecţiuni renale numărul acestora este relativ uşor de stabilit, în alte situaţii numărul acestora este mult mai greu de contabilizat, în condiţiile în care o astfel de situaţie nu este centralizată la nivelul vreunei instituţii judeţene. Conform evidenţelor Centrului Judeţean de Dializă există în prezent 100 de persoane care necesită dializă. În funcţie de gradul de transplantare a acestor persoane, majoritatea ar avea, cel puţin teoretic, nevoie de un nou rinichi. În celelalte situaţii, cum ar fi cardiacii sau bolnavii de ciroză, o statistică este destul de greu de realizat. În primul rând, în lipsa unei structuri judeţene care să centralizeze cazurile de persoane care ar avea nevoie de un transplant de organe (în lipsa unui cadru legal).
Niciun donator
Medicii din centrele regionale de transplant sunt puşi adesea în imposibilitatea de a salva vieţile pacienţilor grav bolnavi chiar şi atunci când în spitale există potenţiali donatori de organe. În ultimii opt ani, doar doi sătmăreni internaţi la Terapie Intensivă au devenit donatori, în condiţiile în care în centrele de transplant din ţară zeci de bolnavi au murit în aşteptarea unei inimi, a unui rinichi sau ficat salvator. Cam la atât se rezumă activitatea de transplant a Centrului Regional Cluj în ceea ce priveşte relaţia cu Spitalul Judeţean Satu Mare.
Ciprian Bâtea