More



    Tăşnadul a petrecut la cote maxime

    - Advertisement -

    tasnad01

    Tăşnădenii s-au distrat pe cinste la cea de-a XV-a ediţie a Zilei Oraşului, care a avut loc ieri în Piaţa Mare din localitate. La eveniment au participat, alături de gazde, respectiv primarul şi viceprimarul oraşului Tăşnad, Vasile Mitraşca şi Andrei Veron, preşedintele Organizaţiei Judeţene Satu Mare a PSD şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Mircea Govor, deputaţii Kereskenyi Gabor şi Erdei D. Istvan, alături de consilierii judeţeni Oliviu Buzgău şi Ioan Viman. Pe lângă oficialităţile invitate la deschiderea oficială, au mai fost prezente patru delegaţii din străinătate cu care oraşul Tăşnad are relaţii de colaborare şi înfrăţire, respectiv reprezentanţi ai oraşelor Nagykálló, Csenger şi Vép (Ungaria) şi ai Regiunii Południowo-Zachodniego Mazowsz (Polonia). După deschiderea oficială, pe scena amplasată în Piaţa Mare din oraş a urcat DJ Ady, care a prezentat Imnul Tăşnadului, după care a urmat un dans al minoretelor din Tăşnad.

    CJ, un partener al Tăşnadului
    Primarul oraşului Tăşnad, Vasile Mitraşca, a precizat că deşi evenimentul are loc într-o nouă locaţie, decizia are menirea de a proteja centrul localităţii şi de a asigura un spaţiu mult mai adecvat unor astfel de evenimente. “Deschidem cea de-a XV-a ediţie într-o locaţie nouă, care suntem siguri că o să vă placă. Noi am considerat că este mai bine să protejăm tot ce înseamnă centrul Tăşnadului şi să oferim aici, în Piaţa Mare, un loc foarte bun pentru o manifestare de o asemenea amploare”, a declarat Vasile Mitraşca.
    Preşedintele Organizaţiei Judeţene Satu Mare a PSD şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Mircea Govor, a declarat că se bucură din suflet pentru că vede că oraşul Tăşnad înfloreşte cu fiecare zi care trece. De asemenea, oficialul judeţean le-a promis tăşnădenilor că se va implica activ în construirea viitorului sediu al Primăriei Tăşnad. “Într-o asemenea zi superbă de 15 august, la a XV-a ediţie a Zilei oraşului Tăşnad, nu îmi rămâne decât să vă spun din suflet “La mulţi ani, Tăşnad!” şi tuturor celor care astăzi îşi serbează ziua de nume, în special domnului protopop de Carei, Marian Crainic, care astăzi îşi serbează onomastica. Primarul Vasile Mitraşca a avut o idee foarte bună de a organiza aici, în Piaţa Mare, Ziua oraşului. Vreau să punctez anumite lucruri foarte importante. Mă bucur din suflet şi vin cu o foarte mare plăcere în Tăşnad pentru că văd că oraşul dumneavoastră înfloreşte cu fiecare zi care trece, îşi schimbă faţa în bine. Noi, Consiliulul Judeţean, am făcut şi facem tot posibilul pentru a vă sprijini. Consiliul Judeţean a făcut investiţii în Sănătate. De altfel, Secţia de pediatrie şi Ambulatoriul sunt finalizate. Secţia TBC a fost şi ea reabilitată. Chiar şi după un an de la alegerile locale, promit că vom sprijini ridicarea unui nou sediu pentru Primăria Tăşnad până la finalul actualului mandat al primarului Vasile Mitraşca”, a precizat Mircea Govor.

    Expoziţia primilor fermieri din Tăşnad
    Tăşnădenii au sărbătorit ieri cu cântec şi voie bună a XV-a ediţie a Zilei Tăşnadului. Înainte de deschiderea oficială, autorităţile locale în colaborare cu reprezentanţii Muzeului Judeţean Satu Mare au organizat la Muzeul Orăşenesc Tăşnad  vernisajul “Săpăturile arheologice de la Tăşnad – Un deceniu de activitate”. Astfel, după un deceniu de săpături, cetăţenii au  văzut urmele primilor fermieri din zona Tăşnadului. Situl arheologic din zona ştrandului a fost descoperit încă din anii ’80 de către un arheolog din Carei, dar abia în anul 2000 săpăturile au început să capete contur, concretizându-se recent şi o colaborare cu o universitate din Londra. Rezultatele spectaculoase nu au întârziat să apară, arheologii români au  descoperit aici cele mai vechi urme ale istoriei vechi ale oraşului, de peste 7000 de ani. Până atunci nu s-a ştiut nimic despre vechii locuitori ai localităţii şi activităţile pe care aceştia le desfăşurau. Arheologii au ajuns la concluzia că primii locuitori ai oraşului Tăşnad şi ai împrejurimilor au fost fermieri, agricultura fiind activitatea prin care aceştia îşi procurau hrana. Studiile arată că aceştia erau de culoare neagră, aveau o constituţie fizică admirabilă şi au ajuns aici după ce au părăsit zona Orientului. Astfel, lângă ştrandul termal de astăzi, primii fermieri se ocupau cu agricultura, descoperind de pe atunci binecuvântările zonei. Arheologul Ciprian Astalos consideră implicarea şi colaborarea cu arheologii şi profesorii britanici una foarte benefică: “Avem în plan să mai facem săpături împreună cu specialiştii britanici cel puţin în următorii doi ani. Şi ei la rândul lor fiind foarte încântaţi de colaborarea aceasta şi de vestigiile de pe teritoriul Sătmarului.”

    Program cultural bogat
    Programul dedicat celei de-a XV-a ediţii a Zilei Tăşnadului a fost unul extrem de bogat, fiind compus din evoluţii ale micilor artişti tăşnădeni, dar şi ale unor artişti naţionali consacraţi. Astfel, între orele 14.30 şi 15.40, au avut loc momente folclorice prezentate de copii şi elevi ai grădiniţelor şi ai şcolilor din oraş. De la ora 15.40 pe scenă au evoluat ansambluri care au prezentat dansuri populare româneşti, maghiare, germane şi ţigăneşti. Trupa Backslash a susţinut un recital de muzică rock. Seara, de la ora 19.15, au debutat marile concerte. După recitalul susţinut de interpreta maghiară de muzică uşoară Pogacsas Zsuzsanna-Vep, a urmat trupa germană Daggu Project. Pe scenă au mai urcat interpreta de muzică uşoară Lorena Foldeş, precum şi interpreta de muzică populară Mariana Anghel. De la ora 21.50 a avut loc concertul oferit de cunoscuta artistă maghiară Zoltan Erika, urmat de concertul trupei Bere Gratis. Ediţia a XV-a a Zilei Tăşnadului s-a încheiat cu un superb foc de artificii.

    Alexandra Ardelean



    ULTIMELE ȘTIRI

    Latest Posts

    spot_img
    panouri fotovoltaice satu mare