More


  Concert grandios, în deschiderea stagiunii centenare

  =

  fram1-fil

  La Filarmonica “Dinu Lipatti” Satu Mare a avut loc joi seara un concert grandios de deschidere a stagiunii 2013-2014, în cadrul căruia a fost marcată împlinirea unui secol de la înfiinţarea primei orchestre simfonice din Satu Mare, în noiembrie 1913. Concertul care i-a avut ca protagonişti pe maestrul Shinya Ozaki şi pe pianista Yuriko Yamamoto s-a desfăşurat cu sala plină, iar printre spectatori s-a numărat şi deputatul Erdei D. Istvan.
  Spectacolul muzical a debutat cu “Flautul fermecat”, ultima mare operă scrisă de Mozart şi care respectă tipicul teatrului muzical german al vremii, după care pe scenă a urcat pianista Yuriko Yamamoto, care a încântat publicul cu prestaţia sa, artista interpretând Concertul în la minor pentru pian şi orchestră op. 54, de Schumann. Yuriko Yamamoto  a absolvit în 2013 Tokyo College of Music, iar în 2005 a obţinut Premiul II la a 26-a ediţie a concursului de la Shizuoka dedicat tinerilor pianişti, iar din 2008 concertează regulat în oraşul nipon. Prima parte s-a încheiat cu un scurt bis din partea tinerei artiste japoneze.
  În partea a doua a concertului inaugural al stagiunii centenare a fost interpretată sub bagheta maestrului Shinya Ozaki Simfonia nr. 1 în si minor op.3, de Atterberg. Karl Atterberg este un compozitor  mai puţin cunoscut, un excelent simfonist, care a continuat tradiţia lui Brahms, Dvorak şi Ceaikovski. Dirijorul Shinya Ozaki a dirijat numeroase orchestre, dintre care: Osaka Philharmonic, Gunma Symphony Orchestra, London Schubert Players, Elmira Symphony Orchestra (New York), Orchestrele Filarmonice “George Enescu” din Bucureşti, “Transilvania” din Cluj-Napoca, “Oltenia” din Craiova, “Gheorghe Dima” din Braşov. Pe data de 14 mai 2009, Ozaki primeşte titlul onorific de Dirijor Principal Invitat Permanent al Filarmonicii „Dinu Lipatti” Satu Mare, titlu conferit de Consiliul Judeţean Satu Mare. Maestrul este o prezenţă constantă şi apreciată la pupitrul orchestrei Filarmonicii “Dinu Lipatti”, dirijând în mai multe rânduri Concertul de Anul Nou, Concertul de muzică de film şi concerte cu solişti japonezi.
  La final, atât dirijorul Shinya Ozaki, cât şi orchestra Filarmonicii au primit numeroase aplauze pentru prestaţia avută.
  Pavel Prodaniuc  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img