Despre regi şi regineTrăim într-o republică în care la putere sunt regii şi reginele. Nu ştim dacă monarhia salvează România, dar e sigur că românii ridiculizează monarhia, clonând-o până când o transformă în cel mai veritabil kitsch. Majestăţii Sale Mihai I de România îi zicem ex-rege (nu eu, nu tu, ci 80% din populaţie), dar n-avem nicio reţinere să înscăunăm regi – atenţie, regi în exerciţiu, nu foşti sau ecşi! – în şatră, la mezelărie, la ţambal sau în industria cosmeticelor.

Există regi pe toate etajele societăţii, de la cea mai prăpădită mahala până la bamboo-iştii din Dorobanţi. Regi şi regine au şi animalele, dar şi categorii diverse de homo sapiens. Avem dinastii întregi de regi ai asfaltului, dar şi un prinţ neîncoronat al bordurilor. Iar până nu demult am avut şi un rege al mezelurilor. Urechile ne sunt torturate de regele manelelor, ochii – de regina telenovelelor, iar nasul – de regele gunoaielor.

Din toate revistele aflăm, prezentată ca noutate absolută, vestea că o româncă este regina sprâncenelor de la Hollywood.

În acest timp, suntem invadaţi de hartişti de sânge-albastru: regele hip-hop, regina R&B şi prinţesa reggae. Trăim într-o republică în care fac bani frumoşi regele cartofilor şi regina vinurilor, regele mobilei şi regina confecţiilor, regele cimentului şi regina imobiliarelor, regele apelor minerale şi regina dopurilor de plută.
Îi avem pe regele fotbalului (Hagi), dar şi pe regina gimnasticii (Nadia), başca prinţul rebel al terenurilor de tenis (Ilie Năstase). Viitorul ne este dezlegat la televizor de regina horoscoapelor, iar prin palate ţigăneşti – de numeroasele regine ale magiei negre. În reclame convieţuiesc regele berii şi regina biscuiţilor. Un anume tip de radiator este regele confortului termic, iar o lobodă cu personalitate a devenit regina pieţelor. Ziarele tabloide fac personaje mondene din regele maidanelor şi din regina trotuarelor; tot ce mai lipseşte este o prinţesă a amorului liber din cabinele de TIR. La Jilava, regele spargerilor de locuinţe face casă bună cu regina ţepelor imobiliare. Avem privilegiul de a fi contemporani cu regele termopanelor (care nu e un om, ci chiar un termopan), dar şi cu regina ţiglelor (care nu e o doamnă, ci o ţiglă).

În munţii Hunedoarei îşi face veacul regele ciobanilor, dar nici în turmă lucrurile nu sunt lăsate la voia întâmplării, căci există şi un rege al berbecilor. Despre regina-oaie sau prinţesa-merinos încă n-am auzit. Cineaştii de mall au de ales între regele Hollywood-ului şi regina Bollywood-ului. Leul este regele animalelor, iar literatura pentru copii ni l-a dăruit pe Regele Leu. Nimeni nu vrea să fie împărat sau preşedinte. Doar rege sau regină, cu ereditatea sub-înţeleasă: prinţ, prinţesă, prinţişor, prinţesică.

Doar ţiganii au ceva mai multă imaginaţie, consfinţind existenţa simultană, în cadrul unei etnii minoritare, a unui rege (Cioabă), a unui împărat (Iulian) şi a unui preşedinte (Stănescu). Cu atâtea capete încoronate, nici nu mai ştii cui să-i spui Majestate!

Grigore Cartianu

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts