More

  A început reabilitarea DJ 191 Tăşnad – Marghita

  tasnad01

  Oraşul Tăşnad a trăit ieri un episod foarte important. După cedarea amplasamentului de către Primăria şi Consiliul Local Tăşnad, ieri s-a dat startul lucrărilor de reabilitare a Drumului Judeţean 191 dintre Tăşnad şi Marghita, valoarea lucrărilor fiind de 49.956.390 lei fără TVA. La eveniment au participat preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef şi Mircea Govor, primarul oraşului Tăşnad, Vasile Mitraşca, respectiv directorul Direcţiei Tehnice din cadrul Consiliului Judeţean, Ioan Şereş.

  Zeci de km de drum reabilitat
  Beneficiarii investiţiei sunt judeţul Bihor, judeţul Satu Mare, oraşul Tăşnad şi municipiul Marghita, fiind încheiat un acord de parteneriat între cele patru unităţi administrative teritoriale. Valoarea estimată iniţială a contractului a fost de 66.200.927,30 lei fără TVA, valoarea totală finală fiind de 49.956.390,5 lei fără TVA, în timp ce lucrările au fost adjudecate de către S.C. Selina S.R.L. Sursa de finanţare a fost obţinută prin Programul Operaţional Regional 2007-2013 ( POR) Axa de intervenţie 2, Domeniul de intervenţie 2.1, Fondul European de Dezvoltare Regională – unul din fondurile structurale ale Uniunii Europene, din bugetul de stat şi o contribuţie din bugetul local.
  Prin Hotărârea Consiliului Judeţean Satu Mare nr. 37/2013 a fost aprobată cofinanţarea din bugetul judeţului Satu Mare pentru acest obiectiv de investiţie a 2% din valoarea cheltuielilor eligibile aferent sectorului de drum aflat în domeniul public şi administrarea Consiliului Judeţean Satu Mare. Este vorba despre 326.182 lei fără TVA din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului. Valoarea maximă a contribuţiei oraşului Tăşnad este de 175.733 lei. Din lungimea totală de 27, 264 km, 2,15 km de drum se vor reabilita în municipiul Marghita, 16,059 km de drum se vor reabilita în judeţul Bihor, 6,84km se vor reabilita în judeţul Satu Mare, iar 2,215 km de drum se vor reabilita în oraşul Tăşnad

  Beneficiu pentru turism
  Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a remarcat că în urma acestei investiţii se va asigura o infrastructură rutieră modernă către Băile Tăşnad, ceea ce va duce la creşterea numărului de turişti. “Este un moment important, ca de fiecare dată când vorbim despre o investiţie care vizează un beneficiu concret pentru locuitorii unei regiuni din judeţul Satu Mare. Vorbim şi de o investiţie care vizează tot judeţul, vorbim despre accesul la Băile Tăşnad. Poate aşa vom reuşi să atragem şi turiştii de la Băile Felix. Este important ca în momentul în care vorbeşti de turism să reuşeşti să ai ceva pentru infrastructură. Degeaba ai o staţiune care s-a dezvoltat foarte frumos dacă infrastructura lasă de dorit. Tocmai de aceea, eu cred că această investiţie, în valoare de 50 de milioane de lei, fără TVA, care vizează un tronson de drum care face legătura şi cu judeţul Bihor, este foarte importantă. O legătură importantă între Marghita şi Tăşnad”, a arătat Adrian Ştef.

  Legătură cu Auto- strada Transilvania
  Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a precizat că noul tronson de drum va facilita un acces rutier mai facil către viitoarea Autostradă Transilvania. “În viitor facilitează o legătură foarte bună cu Autostrada Transilvania şi pentru sătmăreni. Drumul Satu Mare – Mădăras – Craidorolţ către Tăşnad, un drum pe care îl avem în vedere pentru a-l reabilita. Îl avem propus pe Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Eu sunt optimist că şi Autostrada Transilvania va evolua pe o direcţie pozitivă. Mai ales că avem un nou ministru al Transporturilor, este vorba despre ardeleanul Ioan Rus, şi cred că ne vom putea gândi optimist la această autostradă. Eu sper din tot sufletul ca firma Selina – antreprenorul – să se ţină de termenul de execuţie. Vă asigur că vom fi foarte atenţi la modul în care se desfăşoară activitatea dumneavoastră şi modul în care efectuaţi investiţia. Ne interesează ca să se respecte întru totul caietul de sarcini, ceea ce s-a licitat. Şi, în primul rând, să fie de calitate lucrările în beneficiul celor două judeţe, celor două localităţi: Tăşnad şi Marghita”, a precizat Adrian Ştef.

  Apel la seriozitate
  Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, a făcut un apel la seriozitate şi profesionalism, precizând că speră să nu se repete greşelile trecutului. Mircea Govor a dat exemplul Autostrăzii Oaşului, acolo unde prima firmă care a câştigat licitaţia a intrat în insolvenţă, fiind la un pas de a compromite proiectul. “Este un moment foarte important. De regulă, când se predă amplasamentul este momentul în care toată lumea este optimistă. Aşa am fost noi acum cinci ani când a început Autostrada Oaşului. Aşa am fost acum nouă ani când am început discuţia pentru acest proiect. Eu eram proaspăt consilier judeţean, în 2004-2005, deja se discuta că se va finaliza. Dar iată că au trecut nouă ani şi, în sfârşit, astăzi este ziua în care suntem la momentul adevărului. Am rugăminte, în primul rând, la toţi cei care se ocupă de acest proiect, începând cu antreprenorul şi, bineînţeles, toţi ceilalţi implicaţi, să pună mare accent pe execuţie. În primul rând, pe seriozitate. În cazul Austostrăzii Oaşului, care a fost tot pe POR, a fost atribuită în prima fază la o firmă. A intrat în insolvenţă, nu au mai putut să facă lucrarea, au dat-o în antrepriză, iar apoi nu s-a mai făcut. Am avut noroc că Dumnezeu ne-a ajutat cu Guvernul Ponta, care a intervenit şi ne-a prelungit perioada de execuţie şi uite că am terminat-o. Aici este altceva, sper din suflet să lucreze firma Selina până în capăt şi să o finalizeze. Este un proiect foarte important şi pentru judeţul Satu Mare şi pentru judeţul Bihor, pentru că aşa cum bine a spus domnul preşedinte Ştef, va face legătura cu Autostrada Transilvania. Pentru Tăşnad este foarte important acest tronson de drum, pentru că sunt Băile Tăşnad, care aduc foarte mulţi turişti, iar drumurile în zona Bihor sunt mult mai rele, din păcate”, a conchis Mircea Govor.

  tasnad02

  Pod reabilitat în Tăşnad
  Primarul oraşului Tăşnad, Vasile Mitraşca, a precizat că proiectul are în vedere şi reabilitarea unui pod din localitate, lucrare foarte importantă prin care se va evita pe viitor producerea unor inundaţii pe raza localităţii. “În modernizarea Drumului Judeţean 191 Tăşnad – Marghita intră şi refacerea podului de pe strada Ştefan cel Mare, care întotdeauna atunci când am avut probleme cu căderi de apă, pentru că era subdimensionat, inunda întreaga zonă. Iată că acum, prin acest proiect important, pe care începem azi să îl derulăm, se va reface şi acest pod. Şi sperăm că vom putea proteja întreaga zonă, unde sunt foarte multe case cu grădini, dar care se află şi în imediata apropiere a Staţiunii Termale Tăşnad. Este foarte important să avem un pod care să corespundă nevoilor de moment atunci când avem asemenea căderi de apă. Podul se va ridica cu aproximativ încă un metru şi este calculat pentru un debit mult mai mare de apă şi credem că va face faţă viiturilor pe care le putem avea oricând în această zonă”, a precizat Vasile Mitraşca.

  Ciprian Bâtea

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE