Tradiţii şi superstiţii culinare de Revelion – ce să mâncăm în noaptea dintre anirev2

Trecerea în Noul An se apropie cu paşi repezi şi, pe lângă petrecere, ţinuta şi oamenii dragi pe care îi vom avea alături, ar trebui să ne gândim şi la obiceiurile şi superstiţiile specifice nopţii dintre ani.

Astfel, se spune că la miezul nopţii trebuie să deschidem larg ferestrele şi usile casei pentru ca anul vechi să iasă, iar cel nou sa intre. De asemenea, în noaptea dintre ani ar fi bine să purtăm o haină noua şi ceva roşu pentru a atrage energiile pozitive. Prima persoană care ne va trece pragul în prima zi a anului ne arată cum ne va merge în noul an. Dacă prima persoană care te viziteaza este un bărbat brunet, atunci vei avea cu siguranţă noroc.

Pe lânga aceste obiceiuri şi superstitii generale, există si unele referitoare la tradiţiile culinare. Citeşte mai jos ce ar trebui să mâncăm în noaptea dintre ani pentru a atrage norocul şi bogăţia de partea noastră.

12 boabe de struguri
Spaniolii mănâncă 12 boabe de struguri pentru fiecare bătaie a ceasului la trecerea dintre ani, pentru fiecare punându-şi câte o dorinţă. Românii nu au o tradiţie atât de strictă, însă şi noi obişnuim să mâncăm boabe de struguri de Revelion pentru a avea noroc la bani în anul care vine. Portughezii au un obicei asemănător, înlocuind strugurii cu smochinele, un alt fruct despre care se spune că atrage bunăstarea.

rev1

Prăjitura cu un bănuţ în ea
Vassilopitta, aşa cum îi spun grecii, reprezintă o prăjitură din migdale, în care stă ascuns un bănuţ de argint sau de aur. În multe locuri din lume, chiar şi la noi, se pregăteşte o prăjitură din aluat, cozonac, chec sau chiar reţeta tradiţională de Vassilopitta, care se serveşte invitaţilor în noaptea de Anul Nou. Cel care găseşte bănuţul va avea noroc tot anul.

O altă practică este aceea de a împărţi prajitura rotundă în felii destinate diferitelor domenii (casă, iubire, profesie, bani). Apariţia banutului într-una dintre aceste felii înseamnă că domeniul respectiv va fi cel principal în anul care vine.

La origine, Vassilopitta este o reţetă tradiţională grecească, fiind numită şi „Pâinea Sfântului Vasile”. Legenda spune că, pe vremea în care acesta era episcop de Cezareea, turcii veneau periodic pentru a colecta diverse bunuri. Pentru a salva oraşul, episcopul a cerut locuitorilor greci să ofere tot aurul pe care îl deţineau, in monede sau bijuterii. Prefectul turc a înţeles răul pe care îl făcea acelor oameni şi a renunţat la acest obicei. Sfântul Vasile nu a ştiut cum să returneze oamenilor aurul, aşa că a ordonat să se facă mai multe pâini, în fiecare ascunzându-se câte un obiect de aur. Minunea s-a întâmplat atunci când fiecare locuitor şi-a primit înapoi exact obiectul pe care îl adusese.

rev-5

Legume verzi
În această noapte, tot ce este verde este asociat cu banii pe care îi vei câştiga anul viitor. Aşadar, mănâncă tot felul de verdeţuri, varză, salată verde, mazăre, spanac pentru a atrage bunăstarea financiară în 2017.

Boabe de fasole neagră
O altă superstiţie spune că, dacă în noaptea dintre ani vei mânca boabe de fasole neagră, vei avea noroc şi spor la bani tot anul viitor.

Carne de porc
Dacă vrei să ai noroc în noul an şi să mergi tot înainte, fără a te agăţa de trecut, este bine să mănânci preparate din carne de porc.

rev4
Rodii, citrice, struguri şi smochine – fructele norocoase la trecerea dintre ani. Iată ce trebuie să conţină coşul cu fructe de pe masa de Revelion. Rodiile sunt asociate bogăţiei şi fertilităţii, citricele atrag bogăţia şi norocul, iar strugurii şi smochinele îţi asigură, se spune, un an prosper.

Nicolae Ghişan

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts