More

    Vom avea alegeri emoţionale?!

    Măi, să fie!? Iertată-mi fie curiozitatea, dar eu n-am auzit până acum de voturi emoţionale. Adică, alegătorii pot fi fermecaţi de o emoţie de moment şi votează fără să mai ţină cont de programele de guvernare ale candidaţilor pentru Parlamentul României ? Se pare că această emoţie ar putea fi hipnotică sau provocată de un scenariu ca-n filmele de aventuri. Da, vă rog, orice posibil scenariu aţi „croşeta”, pentru ziua de 11 decembrie, să NU se lase cu victime omeneşti colaterale! Sincer, nu mai vrem să vedem oameni care mor sub ochii noştri pentru ca alţii să renască din propria lor cenuşă. Politicienii noştri dezbat această temă cu multă ardoare, „ despică firu-n patru” şi se minunează de această nouă „formulă magică”, soluţie care poate să conducă la un succes incontestabil în urma apropiatelor alegeri parlamentare.

    I-auzi, ia! Emoţia asta electorală trebuie înţeleasă ca o „fata Morgana”, care se-arată în faţa alegătorului ca o minune, ca o binefacere neargumentată de niciun program guvernamental! Votează omul aşa, pur şi simplu, fără să se mai gândească la problemele lui zilnice. De exemplu, dacă un candidat spune că îţi va tăia salariile şi pensiile, tu, ca alegător, dintr-o dată te cuprinde o emoţie puternică turbată şi-l alegi pe el şi nu pe candidatul care-ţi spune că în mod etapizat vei beneficia de majorări ale salariilor şi pensiilor. Din cauza emoţiei, ochii ţi se rotesc ca-n desenele animate şi aplici ştampila pe cel care a declanşat o astfel de emoţie oarbă, cutremurătoare.

    În alte situaţii, alegătorul „contaminat” de elixirul emoţiei, dacă este fermier, el nu se mai gândeşte să voteze programul guvernamental în care se spune că se vor renegocia subvenţiile în agricultură şi pune ştampila pe emoţionantul personaj care, cică, nu promite nimic în campania electorală. Analiştii economici vorbesc de votul emoţional negativ. Adevărul e că avem alegători cuprinşi de o ură ascunsă împotriva unor candidaţi de o anumită culoare politică. Pentru ei nu contează aceşti candidaţi…dacă sunt buni şi că au făcut cu adevărat ceva pentru românii de-acasă. Mai bine votează un străin pe care nu-l cunosc, dar care ulterior se dovedeşte că nu prea este interesat de interesul poporului. Cam aceasta este explicaţia votului emoţional negativ. De multe ori, unii votează pentru „30 de arginţi” emoţionaţi de gestul „binefăcător” al unor personaje lamentabil de emoţionante, care vizează emoţiile lor în a-şi umple buzunarele cu multe din bogăţiile acestei ţări.

    Doamne, este dramatic ce se întâmplă în spaţiul unor candidaţi pentru Parlamentul României! Pe un post de televiziune a apărut la un moment dat o personalitate politică cuprinsă de efectele delirante ale votului emoţional. Personalitatea respectivă se lamenta în faţa colegilor de partid şi se bălăcărea cu tot felul de judecăţi de valoare din care reieşea că respectivul partid va pierde în alegeri. A, povestea cu „drobul de sare” este deja depăşită de noua poveste electorală compusă ah-hoc de acest personaj politic, care deja ”taie şi spânzură” cu mult înainte de aflarea rezultatelor alegerilor. Măi fraţilor, da tare contagios este acest flagel al votului emoţional.

    Dragi alegători ! Nu vă luaţi după tot felul de declaraţii aberante, expulzate în spaţiul public prin intermediul mijloacelor de comunicare în masă, legate de votul emoţional negativ sau pozitiv. Oamenii de bine din România au contracarat această „formulă „ a votului emoţional şi afirmă cu tărie faptul că dv. trebuie să acordaţi un vot raţional acelor candidaţi ,care doresc cu adevărat să „pună piciorul în prag” prin aplicarea unor programe guvernamentale serioase, după aceste alegeri parlamentare. Zic şi eu…să nu vă pară rău după alegeri ! Cred că nu doreşte nimeni să mai audă „pe la colţuri” proverbul: Dă-i Doamne, românului, mintea de pe urmă !”.

    Dumitru Ţimerman

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE