INCREDIBIL. Al treilea pod, BLOCAT de o firmă aflată în pragul FALIMENTULUI

Cu toate că în urma licitației a fost declarat un câștigător, asocierea dintre o firmă cu o cifră de afaceri mică și o firmă cu datorii exorbitante blochează proiectul

Începerea lucrărilor pentru construirea celui de-al treilea pod peste Someș sunt în acest moment blocate. Asocierea în care se află o firmă aflat în pragul falimentului și o firmă care are o cifră de afaceri mult mai mică decât costă lucrarea, au contestat licitația câștigată de o asociere de firme foarte potente din toate punctele de vedere. Judecătorii sunt cei care decid soarta podului de peste Someș.

Scurt istoric

Pentru a înțelege mai bine care este situația, o să facem un scurt istoric a ceea ce s-a întâmplat după ultima licitație organizată în vederea stabilirii constructorului celui de-al treilea pod peste Someș, cel din zona Ștrandului.

Concret, la această licitație s-au prezentat două asocieri de firme. Este vorba despre Asociația Strabag SRL și SC. ARL. SA Cluj-Napoca, Metabet CF S.A., FREYROM, Onistua Com S.R.L., CONSTRUROM S.A., TRI EM SERV S.R.L. și SC Züblin Hoch – und Brückenbau GmbH, pe de o parte, respectiv Asocierea Concordia Import Export SRL, Spic SRL, Spic Internazionale SRL și VERTA TEL S.R.L..

În urma licitației, câștigătoare a fost desemnată Asocierea Asociația Strabag SRL și SC. ARL SA Cluj-Napoca, doar că Asocierea Concordia Import Export SRL și VERTA TEL S.R.L. au contestat licitația.

Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a deliberat și a acceptat contestația. Municipiul Satu Mare a contestat în instanță decizia data de către C.N.S.C.,iar acum această speță e judecă la Curtea de Apel Oradea, unde ieri a mai avut loc o înfățișare, dar verdictul a fost din nou amânat.

Cine sunt firmele contestatare

Chiar și la o analiză sumară, se poate deduce clar că firmele contestatare nu au posibilitatea să construiască acest pod peste Someș, în valoare de peste 41 de milione de euro, cu toate asocierile lor cu firmele italiene Spic și Spic Internazionale. Nu au potența financiară necesară pentru un astfel de obiectiv.

Despre firma Concordia Import Export, cu sediul în Negrești Oaș, am mai scris și arătam la acea dată că are o cifră de afaceri de 720.000 de euro, mult prea puțin pentru construirea podului de peste 41 de milioane de euro.

În ceea ce o privește pe VERTA TEL, situația este și mai grea. Astfel, firma care are sediul în Sectorul 4, București, avea, în 2018, o cifră de afaceri de 37,65 milioane de lei și a realizat un profit net de 141.000 de lei, potrivit listafirme.ro.

Problemele abia cum apar. Potrivit aceluiași site, la finele anului 2018 VERTA TEL SRL a înregistrat niște datorii uriașe. De peste 72,55 milioane de lei.

În condițiile în care activele firmei, fie ele imobilizate sau circulante, erau, la finele anului 2018, în valoare de circa 75 de milioane de lei. Deci, datoriile, în valoare de 72,55 milioane lei, aproape că le acoperă în totalitate.

Mai pe scurt, firma bucureșteană care s-a asociat în vederea construirii celui de-al treilea pod peste râul Someș este în pragul falimentului.

Problemele cu actele la licitație

Mai mult decât atât, Asocierea Concordia Import Export SRL , Spic SRL, Spic Internazionale SRL și VERTA TEL S.R.L. a avut probleme în ceea ce privește documentația depusă pentru licitația celui de-al treilea pod.

Concret, potrivit unor surse din cadrul Primăriei Satu Mare, actele privind susținerea acestei asocieri venite din partea firmelor italiene (Spic și Spic Internazionale) nu erau în regulă. Chiar dacă cele două firme au o anumită experiență în ceea ce privește construcția de poduri, potrivit propriului lor site.

Până ce magistrații Curții de Apel Oradea vor da un verdict clar, care va veni cel mai devreme undeva pe la finele lunii martie 2020, procedurile privind construirea celui de-al treilea pod peste Someș sunt blocate de o firmă a cărei cifră de afaceri este mult prea mică în raport cu investiția și de o firmă care se află în pragul falimentului, dacă ținem cont de valoarea uriașă a datoriilor acesteia.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

Doina Sălăjan: “O sută și una de poezii”

M-au impresionat cuvintele - dedicație ale domnului Mircea Coloșenco, pe cartea semnată de cunoscuta Doina Sălăjan “O sută și una de poezii” apărută în...

Ciolacu: Refuz varianta ca PNL să se ascundă în spatele domnului general Ciucă

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat marți seară, la Digi24, după ce Ludovic Orban a renunțat la calitatea de premier desemnat că...

Dacă vor, POT!

Baschetbalistele de la CSM Satu Mare au trecut rapid peste înfrângerea de sâmbătă de la Arad și după o mobilizare exemplară au...

În weekend se reia Liga a 4-a

Indiferent de condițiile meteo din județ, Liga a 4-a pornește la drum în acest week end. AJF Satu Mare a anunțat programul primei etape a...

Ajutor pentru patru copilași abandonați de mamă, crescuți de bunică

Fundația Maurer din municipiul Satu Mare a sărit în ajutorul unei bunici ce își crește singură cei patru nepoți. Copilașii au fost părăsiți de...