More

    Lansare de carte la Zalău

    Rectorul UBB Cluj își lansează volumul ”Istoria Transilvaniei”

    1

    Sala „Dialoguri Europene” a Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului (CCAJ) Sălaj va găzdui joi, 12 iunie, începând cu ora 16.00, conferinţa rectorului Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca Ioan Aurel Pop, cu tema „Abordarea trecutului românesc-controverse contemporane”.

    În cadrul evenimentului, organizat de Consiliul Judeţean Sălaj, Centrul de Cultură şi Artă al Județului Sălaj, Asociaţia culturală Jad, Asociaţia Scriitorilor din Sălaj, Cenaclul literar „Silvania” şi Editura Eikon, va fi lansat şi volumul “Istoria Transilvaniei”, semnat Ioan-Aurel Pop şi Ioan Bolovan.

    Istoric şi profesor universitar la Facultatea de Istorie şi Filosofie din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, la departamentul de Istorie Medievală, Premodernă şi Istoria Artei, Ioan-Aurel Pop este membru al Academiei Române, în 2001 a fost ales membru corespondent, iar în 2010 a devenit membru titular.

    După studiile liceale la Colegiul Naţional „Andrei Şaguna” din Braşov (şef al promoţiei 1974) şi universitare la Facultatea de Istorie şi Filosofie din Cluj-Napoca, secţia istorie (şef al promoţiei 1979), a fost profesor în învăţământul secundar, apoi asistent universitar, conferenţiar şi profesor universitar la aceeaşi facultate a universităţii clujene.

    În 1989 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză dedicată unor instituţii româneşti din Transilvania în secolele XIV-XVI pentru care a obţinut, după publicare, premiul „George Bariţiu” al Academiei Române (1991).

    Din martie 2012, este Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, iar din martie 2013 este membru al Academiei Europene de Ştiinţă şi Artă de la Salzburg. Totodată, din 1999 este şi membru corespondent al Academiei Europene de Ştiinţe, Arte şi Litere din Paris, dar face parte şi din alte organizaţii istorice naţionale şi internaţionale de prestigiu.

    Ioan-Aurel Pop a activat ca director al Institutului Cultural Român din New York (SUA) şi al Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia (Italia), iar din 1993, este director al Centrului de Studii Transilvane din cadrul Academiei Române. Este, de asemenea, autor şi coautor a peste 50 de cărţi, tratate şi manuale, şi a peste trei sute de studii şi articole. Printre cele mai importante lucrări publicate se numără: Cultural Diffusion and Religious Reformation in Sixteenth-Century Transylvania. How the Jesuits Dealt with the Orthodox and Catholic Ideas, The Edwin Mellen Press, 2014, “De manibus Vallacorum scismaticorum…” Romanians and Power in the Mediaeval Kingdom of Hungary (The Thirteenth and Fourteenth Centuries), Editura Peter Lang, 2013, precum şi volumul Biserică, societate şi cultură în Transilvania secolului al XVI-lea. Între acceptare şi excludere, Editura Academiei Române, 2012.

    Descriere carte

    „Transilvania prezentă, a secolului XXI, poartă urmele unui trecut frământat şi destul de diferit de ceea ce s-a întâmplat în alte regiuni ale Europei. Călătorul venit de departe este frapat, deopotrivă în peisajul urban şi în cel rural, de alăturarea unor lăcaşuri de cult variate, de la cupolele bizantine şi neobizantine ale bisericilor ortodoxe la turnurile gotice care străpung cerul şi de la arcurile rotunde ale bisericilor romanice până la faţadele baroce ale altor locuri de închinăciune. Toate aceste modele au fost, pentru perioade mai lungi sau mai scurte de timp, în pericol, s-au aflat în rivalitate şi în dispută, şi-au periclitat reciproc existenţa, dar au funcţionat până la urmă concomitent şi s-au influenţat reciproc, conferind unicitate lumii transilvane, cunoscute, de aceea, în anumite cercuri, drept o lume a toleranţei. „Toleranţa” transilvană a însemnat, în funcţie de realitate, dar şi de
    interpretarea fiecăruia, acceptare şi respingere în acelaşi timp, primire şi excludere, egalizare şi segregare, dând societăţii o formă şi o funcţionare sui generis. Cartea aceasta îşi propune să arate cum s-a putut produce acest lucru de-a lungul timpului, care au fost priorităţile şi cum au evoluat lucrurile deopotrivă în context local, regional, naţional şi european.”
    Iulian Duma

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE