More

    „Comorile României”, expuse în China

    Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău participă la această expoziție cu nouă obiecte de patrimoniu

    Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău va participa, în acest an, la proiectul Muzeului Național de Istorie a României cu nouă obiecte de patrimoniu. Mai exact, Muzeul Național de Istorie a României va organiza în Republica Populară Chineză o expoziție reprezentativă pentru istoria și civilizația țării noastre, intitulată „Comorile României”.

    Expoziția va cuprinde unele dintre cele mai reprezentative obiecte descoperite sau create pe teritoriul românesc, datând din preistorie și până la sfârșitul secolului al XVIII-lea, provenite din colecțiile a 24 de muzee din țară, şi va fi însoțită de un amplu catalog în care vor fi prezentate toate piesele expuse.

    Vernisaj în capitala Chinei, la Beijing

    Tematica expoziției acoperă trei mari capitole din istoria României: nașterea civilizației în spațiul românesc, sinteza daco-romană și românii în evul mediu și începutul epocii moderne. Expoziția va fi vernisată la Beijing, urmând ca pe parcursul anului 2015 să fie itinerată în alte două mari orașe din China.

    Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău participă la această expoziție de mare anvergură cu nouă obiecte de patrimoniu. Piesele au fost descoperite pe teritoriul județului Sălaj și acoperă un lung interval de timp, din neolitic până în epoca romană. Unele dintre piesele ce fac obiectul expunerii au fost realizate din ceramică, altele din bronz, iar una din sardonix (o piatră semiprețioasă).

    Cele mai vechi artefacte sunt reprezentate de patru obiecte ceramice din neolitic: un vas antropomorf cu două guri, o pintanderă, un pandantiv și un vas conic miniatural. Selecția pentru expoziție a acestor piese a fost făcut de căte dr. Sanda Băcueț-Crișan.

    În ordine cronologică, urmează alte trei piese, respectiv un lanț-atârnătoare cu pandantive din epoca bronzului, perioada târzie (Reinecke Bronz D – Früh UFZ), o situlă din prima epocă a fierului (Hallstatt B1-sec. X î. Hrs.) și o spadă scurtă (akinakis) cu teacă datată în prima epocă a fierului (a II-a jumătate a secolului VII î. Hrs.), obiecte selectate de către dr. Bejinariu Ioan.

    Din epoca dacică va fi expus un urcior din ceramică modelat la roată și ornamentat cu linii lustruite, propus pentru expoziție de către dr. Horea Pop.

    Epoca romană va fi prezentă în expoziție prin intermediul unei camee din sardonix cu reprezentarea zeiței Pallas-Atena, descoperită la Porolissum și propusă pentru expunere de către dr. Emanoil Pripon.

    Expoziția „Comorile României” organizată în China se dorește a fi pandantul expoziției „Comorile Chinei” găzduită anul trecut de Muzeul Național de Istorie a României din București.

    Iulian Duma

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE