Transportatorii rutieri de marfă sătmăreni s-au alăturat acţiunilor de protest organizate ieri în întreaga ţară exprimându-şi în acest fel nemulţumirea faţă de infrastructură, faţă de lipsa locurilor de parcare, de creşterea accizelor la carburanţi şi faţă de alte taxe. Încă de dimineaţă, transportatorii sătmăreni şi-au aliniat autotrenurile pe drumul dintre Satu Mare şi Dorolţ, ocupând jumătate din partea carosabilă, circulaţia în zonă desfăşurându-se foarte greu doar pe o direcţie de mers. Poliţiştii sătmăreni au încercat să asigure cât de cât fluidizarea circulaţiei pe tronsonul de drum ocupat de protestatari.
Circulaţie greoaie între Satu Mare şi Dorolţ
Drumul Naţional 19, între Satu Mare şi Dorolţ, a fost blocat ieri pe o distanţă de aproape 2 km de transportatorii sătmăreni nemulţumiţi de faptul că Ministerul Transporturilor nu şi-a respectat angajamentele în ceea ce priveşte îmbunătăţirea contextului legislativ în care aceştia îşi desfăşoară activitatea. Circa o 150 de autotrenuri au fost înşirate unele după altele blocând în acest fel o direcţie de mers. Traficul în zonă se desfăşura cu dificultate doar pe o singură bandă.
Reprezentanţii firmelor de transport sătmărene au afirmat că este blocat transportul de marfă atât dinspre cât şi înspre Vama Petea. “Am făcut în aşa fel încât să se poată circula cât de cât. Pot circula doar autoturismele, transportul de persoane şi transportul de animale. Transportul de marfă a fost blocat în totalitate. Nu se circulă nici înspre, nici dinspre Vama Petea”, ne-a declarat unul dintre protestatari.
Prefectul Eugeniu Avram s-a deplasat ieri dimineaţă şi a stat de vorbă cu protestatarii. De asemenea, la faţa locului se aflau şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean, comisarul şef Constantin Taloş, adjunctul Florentin Vlad, precum şi patrule ale Poliţiei care încercau să asigure cât de cât fluidizarea traficului. “Acţiunea de protest se desfăşoară fără incidente. Încă nu ştim cât va dura această acţiune. Echipajele Poliţiei asigură ca traficul să se desfăşoare în condiţii cât mai bune pentru acele autovehicule care nu sunt implicate în acţiunea de protest”, a precizat Florentin Vlad.
Nemulţumiţi de accize, amenzi şi taxe
Transportatorii rutieri sătmăreni au declarat că protestul a fost declanşat faţă de introducerea accizei la motorină, de 7 eurocenţi pe litru, şi faţă de amenzile mari percepute transportatorilor de către Poliţia Rutieră. “Protestăm faţă de acciza pe motorină, care ne afectează afacerile, dar nu am dorit să blocăm traficul şi drumurile. De asemenea, protestăm şi faţă de amenzile prea mari aplicate de Poliţia Rutieră. Am semnat în mai o minută cu autorităţile centrale în care ni s-a promis că amenzile vor fi reduse, dar nu s-a întâmplat nimic”, a spus unul dintre protestatarii sătmăreni.
Totodată, protestatarii susţin că în minuta din 22 mai, semnată de Relu Fenechiu, ministru al Transporturilor în acea perioadă, şi reprezentanţii UNTRR şi CNR, se arăta că, în maxim 30 de zile, MT va analiza propunerile partenerilor sociali şi, ulterior, va propune un program punctual pentru soluţionarea problemelor, însă nu s-a întâmplat nimic. De asemenea, în document se menţiona că vor fi constituite subcomisii de specialitate, formate din reprezentanţi ai Ministerului Transporturilor şi ai transportatorilor, care să dezbată şi să promoveze modificări şi completări ale unor acte normative, însă nici acest lucru nu s-a întâmplat.
Protestatarii sătmăreni au mai spus că acţiunea loc este pe termen nelimitat şi că nu îşi vor relua activitatea decât după ce reprezentanţii Ministerului Transportului le vor soluţiona măcar o parte dintre nemulţumirile lor. Protestul de la Satu Mare a luat sfârşit in jurul orei 16.00.
Florin Dura