More


  Sătmărenii sunt fruntași la mortalitate provocată de bolile cardiovasculare

  - Advertisement -

  diabet

  În cadrul acțiunii de investigare a riscului cardiovascular al populației din județul Satu Mare, organizate de Spitalul Județean de Urgență Satu Mare, s-a marcat ieri Ziua mondială a luptei împotriva diabetului zaharat. În cadrul desfășurării, sătmărenii au avut parte de consultații gratuite, precum: măsurarea înălțimii, greutății, circumferinței abdominale, tensiunii arteriale, glicemiei, colesterolului seric, fracțiunii HDL colesterol, efectuate în cadrul laboratorului de analize a Spitalului Județean Satu Mare. Totodată, la finalul acestor consultații, s-a calculat riscul cardiovascular, sătmărenii primind recomandări în ceea ce privește prevenirea sau însănătoșirea.

  Fruntași la boli cardiovasculare
  Coordonatorul acțiunii a fost dr. Szilagyi Iosif, care a spus că, din nefericire, județul Satu Mare este fruntaș la bolile cardiovasculare. ”Riscul cardiovascular în județul Satu Mare este foarte mare, lucru dovedit și de mortalitatea cardiovasculară, respectiv morbiditatea cardiovasculară, la care județul Satu Mare, din păcate, este fruntaș în România. În ceea ce privește diabetul, incidența este, în momentul de față, în jur de 11%. Nu este o cifră reală pentru că atât în România, cât și în țările din jur, aproape pentru fiecare diabetic cunoscut mai circulă unul care este necunoscut. Incidența reală este mai mare, tendința este într-o creștere continuă atât în România, cât și în Europa”, a afirmat medicul Szilagyi.

  Managerul Spitalului Județean de Urgență Satu Mare, Marcela Papici, a afirmat faptul că oamenii ajung uneori mult prea târziu la spital, motiv pentru care această acțiune este foarte binevenită. ”Această acțiune e o acțiune de tradiție! De ani de zile, Spitalul Județean Satu Mare, în colaborare sau nu cu alte instituții, marchează această zi. E adevărat că am îmbunătățit puțin, în sensul că anul acesta se măsoară și colesterolul și fracțiunea HDL colesterol, ceea ce e un element de noutate tocmai ca să existe o consultație mai riguroasă a riscurilor cardiovasculare a pacienților. Uneori e nevoie ca spitalul să vină la oameni pentru că, din păcate, oamenii ajung la spital atunci când trebuie intervenit și nu se mai poate preveni. Le mulțumesc tuturor participanților pentru încrederea pe care o acordă instituției, venind și dându-se pe mâna colegilor noștri”, a spus Marcela Papici.

  Stare de sănătate precară
  Conform statisticilor, din cauza stresului și a vieții cotidiene, starea de sănătate a sătmărenilor este tot mai precară.

  ”Starea de sănătate a sătmărenilor este din ce în ce mai proastă, din cauza stresului, a vieții cotidiene. Numărul diabeticilor este în creștere, aproape zilnic depistăm între 5 și 10 persoane cu diabet și colesterol. Când omul este necăjit apar problemele la inimă, problemele oncologice. Din păcate, avem nevoie de activități de genul acesta deoarece oamenii nu au timp sau bani ca să meargă la consultație. Noi le facem pe gratis, și oamenii au încredere mai mare așa”, a spus dr. Vass Zoltan, medic de laborator al Spitalului Județean de Urgență Satu Mare. Întreaga acțiune a avut loc la Casa de Cultură a Sindicatelor, de la ora 09.00 până la ora 17.00.

  Ioana Simion  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img