More


  Salvează vieți, cu riscul de a-și pierde propria viață

  - Advertisement -

  pompieri1

  Din prețuire față de eroii vremurilor noastre, dorim să vă înșirăm în câteva rânduri riscurile și bucuriile oamenilor care salvează vieți, din dragoste față de semeni, și fără a aștepta plata în schimb. Pe pompierii sătmăreni, căci despre ei este vorba, îi leagă trei lucruri: dăruirea, dragostea față de oameni și bucuria de a salva vieți. Prioritatea lor, și nu pentru că meseria o impune, este viața seamănului lor. Cu extrem de mult devotament, acești eroi discreți își expun trupul, iscusința, dar mai ales sufletul, în fiecare misiune pe care trebuie să o săvârșească.

  Fie că au urmat exemplul unui părinte, fie că au visat asta din copilărie, pompierii și-au ales această meserie cu dragoste, dorind să o ducă cu multă însuflețire până la final.

  ”De mic mi-am dorit să-l urmez pe tatăl meu în a deveni pompier. Poveștile sale și faptul că este un om împlinit, m-au determinat să devin într-o zi un om care se luptă pentru oameni”, a spus Cezar Șipoș.

  Deși înseamnă viață pe muchie de cuțit, unii aleg să fie pirotehniști, transformând trăirile fiecărei intervenții într-un stil de viață. ”Disciplina din cadrul sistemului militar, dorința de aventură și felul altfel de a fi m-au determinat să aleg această carieră”, a declarat Ioan Cătălin, de meserie pirotehnist.

  Într-o societate în care descoperirea adevăratei esențe a vieții devine un imposibil, unii pompieri au pătruns în această taină și au găsit în ea iubire și devotament față de oameni. ”După ce salvez o viață simt că mi-am îndeplinit misiunea. Această meserie mi-am ales-o și pentru mine, pentru sufletul meu, dar mai mult mi-am ales-o pentru oameni, pentru a-i ajuta, și de câte ori voi avea ocazia de a salva o viață, nu voi avea în minte decât cuvintele spuse la jurământ: ”…și cu prețul vieții”, ”Jur”. Sentimentul pe care-l am după ce salvez o viață este că Dumnezeu mi-a dat un rol important și că viața mea are un rost pe acest pământ”, a mărturisit Cezar Șipoș.

  Acești eroi au înțeles că viața este neprețuită și că fiecare respirație a celui de lângă ei merită orice sacrificiu. ”A-ți dedica viața pentru folosul comunității, eu nu aș considera-o meserie, ci mai presus de atât. Sentimentul de a salva o viață nu se poate exprima în cuvinte. Ca să o înțeleagă cineva, trebuie ca să o trăiască. Eu consider că deja o viață merită toate sacrificiile pe care le impune această carieră” a spus Oliver Szekei. Având parte de grele încercări, eroii se întorc acasă cu recunoștință și optimism, știind că cel salvat continuă să existe și să-și trăiască viața. ”Cariera de pirotehnist, în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență, înseamnă a vedea ”moartea cu ochii”, munca cu bombele este frumoasă, dar și periculoasă. Te duci la intervenție, dar nu știi dacă te mai întorci. Deși Războaiele Mondiale s-au încheiat demult, muniții rămase neexplodate au rămas cu sutele. Cineva trebuie să desfășoare și aceste activități pentru siguranța și protecția cetățenilor din comunitate. Te încearcă un sentiment de mândrie, de bucurie și împlinire pentru că ai reușit să salvezi o viață, că cel salvat își poate continua drumul în viață”, spune Ioan Cătălin.

  4_layout-1
  La finalul intervențiilor, pompierilor nu le rămâne decât să își îndrepte, cu recunoștință, privirea spre cer.

  ”Văzând zi de zi necazurile care se pot ivi în orice moment al vieții și oricum, după fiecare intervenție îndeplinită cu succes îi mulțumesc lui Dumnezeu că ne putem întoarce cu toții cu bine la familiile noastre”, spune Oliver Szekei. Ei știu că, deși au în grijă atât de mulți oameni, cineva are grijă întotdeauna și de ei.

  ”Viața după mai multe intervenții o prețuiești din ce în ce mai mult, datorită specificului intervențiilor pe care le desfășurăm și a riscului la care ne expunem. La fiecare final de intervenție te gândești cu bucurie și cu satisfacție în suflet că Cineva, acolo sus, are grijă de tine”, a adăugat Ioan Cătălin.

  Cu trupurile obosite, dar cu capul niciodată plecat, pompierii ajung acasă cu bucuria de a își vedea familiile mândre de ei, acest lucru oferindu-le certitudinea că vor reuși să meargă până la capăt. ”După mai multe intervenții, îmi văd viața fericită. Fac ceea ce-mi place cel mai tare, ajut oamenii și asta știu că mă face pe mine și pe familia mea fericită și mândră de mine. Pentru mine, meseria de pompier semnifică o misiune, cea mai importantă misiune, pe care mă voi bucura nespus de mult să o duc la bun sfârșit”, a declarat Șipoș Cezar.

  Zâmbetele și fericirea devin prioritare pentru cei care înțeleg că totul se poate sfârși în orice clipă. ”După intervențiile la care am participat, am o percepție obiectivă asupra vieții, și o privesc cu mai mult optimism”, a spus Marian Rareș Demian. Transformând meseria într-un stil de viață, pompierii își hrănesc sufletul în fiecare zi cu satisfacția ajutării unui seamăn. ”Satisfacția că îmi ajut un seamăn la nevoie, pentru mine personal această meserie reprezintă stilul de viață perfect, îmbinând utilul cu plăcutul. Este un sentiment plăcut deși nu se poate exprima în cuvinte. Mă bucur că pot să îmi ajut semenii”, a încheiat Marian Rareș Demian.

  Peste 6.000 de intervenții în acest an
  Începând cu ianuarie 2016 și până în prezent, pompierii sătmăreni au avut 6.910 intervenții, cu 19,3% mai mult față de anul trecut. Din cele 6.910 intervenții 192 au fost incendii, 54 incendii de vegetație, 5.168 SMURD, 171 acțiuni de protecție a comunităților, 964 de recunoașteri, 48 de exerciții și 49 alte situații de urgență. Dragi pompieri, mulțumim pentru că sunteți!

  Ioana Simion  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img