More  Măsuri speciale luate în Vama Petea

  vama

  Vama Petea a fost foarte aglomerată la acest sfârșit de săptămână. Circa 14.000 de persoane au tranzitat acest punct de trecere a frontierei zilnic în această perioadă. În acest sens, au fost luate o serie de măsuri pentru descongestionarea traficului în zonă la care au participat, pe lângă polițiștii de frontieră, polițiștii și jandarmii.

  Videoconferință la Prefectură
  Membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Satu Mare, în frunte cu prefectul Radu Bud, s-au reunit în şedinţă în regim videoconferinţă organizată de către Ministerul Afacerilor Interne. În contextul emiterii de către Administraţia Naţională de Meteorologie a atenţionării de cod galben pentru vreme geroasă la nivel naţional, pentru perioada 07-09.01.2017, în data de 07.01.2017, la ora 17,00 la sediul Ministerului Afacerilor Interne s-a desfăşurat în sistem videoconferinţă şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, la care au participat şefii inspectoratelor generale/similar nominalizate. În teritoriu, videoconferinţa s-a desfăşurat la sediile Instituţiilor Prefectului, cu participarea membrilor Comitetelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă. Activitatea a fost condusă de către Primul Ministru al României, Sorin Grindeanu, alături de acesta fiind prezenţi ministrul Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş şi ministrul Transporturilor, Alexandru-Răzvan Cuc.

  În cadrul videoconferinţei s-au discutat problemele privind deszăpezirea, situaţia drumurilor blocate, măsuri de prevenţie şi intervenţie în perioada de ger. S-a trecut în revistă situaţia pe ţară, la nivelul fiecărui judeţ, iar în urma informărilor s-a constatat că existau drumuri blocate în Brăila, Galaţi şi Constanţa, la Satu Mare nefiind înregistrate situaţii deosebite.

  Măsuri de urgență
  La finalul videoconferinţei, în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Satu Mare s-au evidenţiat următoarele aspecte: Din punct de vedere al deszăpezirii drumurilor s-a intervenit la timp, astfel încât nu au fost blocaje pe raza judeţului Satu Mare, iar pentru perioada de ger au fost înştiinţate încă din data de 05.01.2017 toate unităţile administrativ-teritoriale despre modul de gestionare a cazurilor sociale, în speţă persoane fără adăpost, pentru a li se asigura acestora hrană şi locuri în spaţii încălzite.

  De asemenea, se află sub observaţie persoanele înscrise pe lista de tratamente cu dializă, respectiv femeile însărcinate, pentru a se putea interveni în cazurile extreme.

  Având în vedere că de vineri, 06.01.2017 şi până duminică, 08.01.2017, la Punctul de Trecere a Frontierei Petea, s-a înregistrat un număr mare de cetăţeni care au dorit să tranziteze acest punct (aprox. 14.000 în 24 de ore), s-a dispus să se lucreze pe toate cele şase benzi de trecere a frontierei, şi inclusiv pe cel de-al şaptelea, rezervat traficului greu. Echipe din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Satu Mare au fost prezente la Petea pentru a ajuta la ordonarea maşinilor pe fiecare bandă în parte. De asemenea, echipaje ale Poliţiei Rutiere şi ale Poliţiei de Frontieră au informat călătorii despre posibilitatea tranzitării frontierei prin Punctul de Trecere a Frontierei de la Urziceni, aflat la 40 km sud, unde timpul de aşteptare era de 10 minute. La nivelul Instituţiei Prefectului-Judeţul Satu Mare este monitorizată în permanenţă situaţia, iar în funcţie de evoluţia meteo se va acţiona în consecinţă.

  Cristian Stan

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE