More

    EMOȚIE. Nașterea unei lumi la împreunarea tărâmurilor

    Muzeul Județean Satu Mare găzduiește expoziția realizată de fotografa Anca Cioltan în cadrul proiectului „Ethnology in the making“ – „Etnologie în curs de facere”. Instantaneele surprinse atât de expresiv de Anca Cioltan dezvăluie o lume tradițională a Carpaților din Zakarpatia, din zona din proximitatea frontierei cu România. La deschiderea evenimentului au participat Liviu Marta, directorul Muzeului Județean, Razvan Roșu, antropolog și etnolog în cadrul muzeului, Cristian Valer Beșeni, vicepreședintele Consiliului Județean Satu Mare, Anca Cioltan fotografa din cadrul evenimentului.

    De asemenea pe parcursul evenimentului particanții au putut asculta și mesajul video al lui Andrij Vovczak, profesor etnolog și antropolog ucrainen din Lvov.

    Vicepreședintele Consiliului Județean Satu Mare, Cristian Valer Beșeni, i-a felicitat în cadrul vernisajului expoziției pe toți cei care au realizat acest eveniment:„ Am observat de la începutul războiului că sătmărenii și-au deschis casele și inimile pentru refugiații ukrainieni. Simțim cu toții la fel, uitându-mă la aceste fotografii aș putea spune că sunt făcute în România. Vă mulțumesc și vă asigur de tot sprijinul, îmi doresc să fim cât mai mulți, la cât mai multe evenimente”.

    Anca Cioltan: „Răzvan Roșu mi-a deschis o ușă către o sumedenie de povești”
    „Sunt recunoscătoare pentru interesul pe care îl au oamenii pentru acest proiect. Am descoperit fotografia acum 10 ani, a devenit instant o pasiune care s-a îmbinat foarte bine cu o pasiune mai veche -fotografia de călătorie. Când l-am întâlnit pe Razvan , tocmai mă întorsesem din Mongolia. Ne-am cunoscut în timp ce călătoream de-a lungul graniței cu Ukraina.

    Datorită echipei lui Razvan am ajuns aici. Mi-a deschis o ușă spre o sumedenie de povești, un loc în care pe cont propriu ar fi fost foarte greu să ajung. Spun acest lucru pentru că pentru a creea aceste fotografii trebuie să fie o mare apropiere de oameni, să intru în casele lor și să stabilesc o anumită relație. Trimit toate gândurile bune către Ukraina și ucrainieni!”, a declarat Anca Cioltan, fotografă.

    „Am numit această expoziție „Etnologie în curs de facere”deoarece în spatele acestori imagini este multă muncă și multe trăiri. Prin interacțiunea noastră cu subiecții, noi modelăm tot parcursul și rezultatele pot fi diferite. Pentru antropologi și etnologi este un intreg proces, de cunoaștere a persoanelor , convingere că intențiile noastre sunt bune. În final este un parteneriat, oamenii oferă antrolopogilor date și parți din experiențele personale. Sunt multe trăiri, se pot naște povești de dragoste, asiști la tragedii și trebuie să rămâi obiectiv față de unele lucruri care te-ar putea afecta emoțional. Este un întreg proces foarte complex care din păcate nu se vede, se văd doar rezultatele.„ a transmis Răzvan Roșu, etnolog și antropolog sătmărean.

    Expoziția poate fi vizitată până în data de 15 mai 2022.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE