More

    Eveniment. Înalt Preasfințitul Părinte Iustin a oficiat slujba la Catedrala Ortodoxă Adormirea Maicii Domnului

    Dacă în noaptea de înviere și în prima zi de Paște Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereul Vicar al Maramureșului și Sătmarului a fost prezent în municipiul Satu Mare unde în noaptea de Înviere a oficiat slujba de Înviere la Catedrala Ortodoxă Adormirea Maicii Domnului și în prima zi de Paște a fost prezent printre credincioși de la Biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena în a doua zi de Paște Înalt Preasfințitul Iustin Sigheteanul ,Episcopul Maramureșului și Sătmarului a oficiat slujba Marelui Mucenic Gheorghe la Catedrala Ortodoxă Adormirea Maicii Domnului din municipiu împreună cu un sobor de preoții.

    De dimineață înainte de începerea slujbei preoții slujitori ai catedralei împreună cu protopopul de Satu Mare Ioan Socolan și prefectul județului, Radu Roca l-au primit așa cum se cuvine pe IPS Iustin. Credincioși prezenți la slujbă s-au bucurat de frumosul eveniment dar și de cuvântul de învățătură al ÎPS Iustin Sigheteanul, Episcopul Maramureșului și Sătmarului. La eveniment au participat Radu Roca și Romeo Nicoară, prefectul și subprefectul județului și deputatul sătmărean Adrian Cozma.

    Tradiții și obiceiuri în a doua zi de Paște
    O primă tradiție pentru a doua zi de Paște spune că finii trebuie să meargă în vizită la nași, dar nu cu mâna goală, ci cu pască, cozonaci și ouă roșii. Și copii trebuie să-și viziteze părinții astăzi, iar ouăle vopsite se ciocnesc „cap cu dos”. Ziua de astăzi se mai numește și „Lunea Albă”, deoarece se umblă cu pasca pe la rude.Un obicei știut din moși-strămoși arată că astăzi se merge cu stropitul/udatul și presupune luarea unui parfum după tine și mersul prin rude și apropiați pentru a îi uda. Tradiția este în amintirea readucerii la viață a unei fete de evreu, care a leșinat când a auzit vestea învierii lui Iisus Hristos. Din vechi timpuri se spune că lunea, băieții merg cu udatul, iar marțea fetele.

    Ce semnificație are Săptămâna Luminată
    Potrivit datinilor creșin ortodoxe și a canoanelor bisericești, Săptămâna Luminată este prima săptămână după Învierea Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Această perioadă mai poartă numele și de „Săptămâna reînnoită”, deoarece lumea s-a reînnoit prin Domnul nostru Iisus Hristos. Săptămâna Luminată se termină în Dumnicia Tomii, adică în duminica următoare. Pentru creștinii ortodocși această perioadă se încheie după cincizeci de zile de la Pogorârea Duhului Sfânt. Obiceiul făcut de toți creștinii este salutatul lumii cu „Hristos a înviat!”, iar răspunsul oferit înapoi va fi „Adevărat a înviat!”.

    Răzvan Govor

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE