More

    Sărbătoare. Slujba de Sfântul Gheorghe oficiată la Mănăstirea din Bixad

    Luni a doua zi de Sfintele Paște la Mănăstirea Ortodoxă din Bixad a fost săvârșită Slujba de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.

    La eveniment au fost prezenți Profesorul Universitar, Nicu Constantea, președintele PSD Satu Mare, Mircea Govor, ministrul secretar de stat al românilor de pretutindeni, Gheorghe Cârciu, social democratul, Ioan Tibil, foarte mulți credincioși din Bixad dar și din împrejurimi. Slujba a fost oficiată de parintele Calinic si diaconu Vasile.

    Sfântul Gheorghe pomenit de aproape toate Bisericile tradiționale
    Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a fost general roman de origine greacă și ofițer în Garda împăratului roman Dioclețian, care a fost condamnat la moarte pentru că nu a renunțat la credința creștină. În calitate de martir creștin, el a devenit mai târziu unul dintre cei mai venerați sfinți ai creștinismuluiși a fost în mod special venerat de cruciați. Sfântul Gheorghe este un sfânt pomenit de aproape toate Bisericile tradiționale, de obicei pe data de 23 aprilie,dar anul acesta s-a hotărât la nivelul bisericii ortodoxe române să fie sărbătorit în 25 Aprilie.Este considerat patron al multor țări, regiuni și orașe.

    Sfântul Mare Mucenic Gheorghe/George s-a născut în Cappadocia.

    S-a înrolat în armata romană și, parcurgând ierarhia militară, Sf. Gheorghe s-a făcut remarcat prin îndemânarea cu care mânuia armele. În ciuda decretului împotriva creștinilor, emis de Dioclețian în 303, Sf. Gheorghe a ales să-și mărturisească public credința creștină. Din ordin imperial, sfântul a fost întemnițat și supus torturii pentru a-și renega credința. Loviri cu sulița, lespezile de piatră așezate pe piept, trasul pe roată, groapa cu var, încălțămintea cu cuie, băutura otrăvită, bătaia cu vâna de bou și toate celelalte torturi nu au reușit să-l facă să renunțe la credința sa.

    În conștiința populară românească, Sf. Gheorghe este unul dintre cei mai prezenți sfinți, numeroase biserici purtând hramulsău. Există numeroase orașe în Româniacare poartă numele Sfântului Gheorghe și chiar unul dintre cele trei brațe ale Dunăriieste denumit astfel. Imaginea Sf. Gheorghe ucigând balaurul este prezentă și pe steagul Moldovei medievale trimis de Ștefan cel Mare la Mănăstirea Zografu de la Muntele Athos.

    Sf. Gheorghe este de asemenea ocrotitorul Forțelor Terestre ale Armatei Române.

    Peste 900.000 de români își sărbătoresc onomastica
    910.507 de cetăţeni români, dintre care 727.351 de bărbaţi şi 183.156 de femei, îşi sărbătoresc onomastica cu ocazia Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.

    Din totalul româncelor, 133.845 poartă numele de Georgeta, alte 33.877– Gheorghiţa, Ghiorghiţa şi 14.929 – Geta, în timp ce 505 de femei poartă numele de Ghiţa.

    Conform datelor furnizate de structura specializată a Ministerului Afacerilor Interne, majoritatea bărbaţilor se numesc Gheorghe, Ghiorghe (551.885), George (146.574), Gheorghiţă, Ghiorghiţă (24.022), iar Ghiţă (4.870).

    Redacțiile Gazeta de Nord Vest și Nord Vest TV doresc tuturor celor care își sărbătoresc onomastica un sincer și călduros la mulți ani!La mulți ani Gică Cârciu!

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE