More


  Bucuriile Praznicului de la Călineşti Oaş

  =

  IMG_7551

  Aproximativ 1000 de persoane: oşeni din toată Ţara Oaşului, reprezentanţi ai Asociaţiilor culturale ale maramureşenilor, codrenilor şi moţilor, alţi prăznicari din judeţul Satu Mare au participat vineri, 8 septembrie, la Praznicul de la Călineşti Oaş, de Sfântă Maria Mică. Acest Praznic a fost organizat de către călineşteni în colaborare cu Asociaţia socio-culturală ŢARA OAŞULUI.

  Întâlnirea tradiţională de la Ciuperca modernizată
  Anul trecut, la Călineşti Oaş, din iniţiativa Asociaţiei ŢARA OAŞULUI, a reînviat, după 50 de ani, tradiţionalul Praznic al oşenilor. Readucerea în actualitate a tradiţiilor şi obiceiurilor oşenilor sunt marile dorinţe ale membrilor Asociaţiei socio-culturale ŢARA OAŞULUI. Conform datinei străbune, călineştenii şi prăznicarii s-au întâlnit în orele dimineţii la Ciuperca din Călineşti Oaş. Prăznicarii din satele învecinate au venit la Călineşti Oaş cu căruţele trase de cai şi ştrafuri, la fel cum au făcut moşii şi strămoşii de altă dată ai dacilor liberi. Despre carul tradiţional din Turţ, tras de cai, ne-a vorbit VASILE LUCUŢ – prim-vicepreşedinte al Asociaţiei socio-culturale ŢARA OAŞULUI.

  MIHAI SCHITA şi DINU BIRTOC, doi dintre „chizeşi” (organizatorii Praznicului), ne-au precizat faptul că, în urma promisiunii de anul trecut, Ciuperca din Călineşti Oaş a fost modernizată cu sprijinul Asociaţiei socio-culturale ŢARA OAŞULUI. Reprezentanţii călineştenilor au contribuit la împodobirea Ciupercii modernizate cu: struguri, mere, ştergare tradiţionale oşeneşti, baloţi de paie, dovleci, mălai ( ştiuleţi de porumb ) , colaci, cozonaci, cârnaţi, şuncă şi nelipsita pălincă de prune…Impresionante au fost steagurile mai multor ţări europene, inclusiv al Uniunii Europene, arborate în faţa Ciupercii pe o distanţă de aproximativ 100 de metri.

  IMG_7571

  Prăznicarii au participat la Sfânta Liturghie dedicată sărbătorii Sfânta Maria Mică
  După întâlnirea tradiţională de la Ciuperca modernizată din Călineşti Oaş, prăznicarii s-au deplasat la biserica ortodoxă din Călineşti Oaş, care poartă Hramul NAŞTERII MAICII DOMNULUI. Se spune că oşenii „ nu porneau şi nici astăzi nu pornesc” niciun Praznic fără rugăciune şi fără binecuvântarea preoţilor. De Sfânta Maria Mică, Sfânta Liturghie de la Călineşti Oaş a fost săvârşită de un sobor de preoţi format din: GAVRIL MIHALCA şi GAVRIL MOISE din Parohia Călineşti Oaş, SORIN KOOS-PETRUŞ din Parohia Coca şi preot AUGUSTIN DAN COROIAN din Parohia Lechinţa. Prăznicarii împreună cu credincioşii călineşteni au înconjurat biserica de trei ori, după Sfânta Liturghie, conform rânduielii creştineşti, iar după aceea s-au deplasat la Ciuperca din centrul satului Călineşti Oaş. Nu vă imaginaţi ce bucurie se putea citi pe feţele prăznicarilor…în timp ce se deplasau de la biserică către Ciuperca satului.

  IMG_7542

  Danţul de la Ciuperca situată în inima satului Călineşti Oaş
  Danţul de la Ciupercă, dedicat măreţului Praznic reînviat la Călineşti Oaş, a debutat cu binecuvâtarea preotului GAVRILĂ MIHALCA. După acest moment creştinesc, DINU BIRTOC, în dubla sa calitate de chizeş şi primar al comunei Călineşti Oaş, a urat un bun venit tuturor prăznicarilor şi a subliniat faptul că reînvierea tradiţiilor oşeneşti este una din priorităţile Asociaţiei socio-culturale ŢARA OAŞULUI. Impresionantă a fost şi intervenţia lui TOADER LOHAN, care a adresat prăznicarilor îndemnul de a continua tradiţiile şi obiceiurile strămoşeşti. Printre altele, Lohan a spus că într-o biserică din Austria, o oşancă s-a îmbrăcat în costumul oşenesc şi a mers la Sfânta Liturghie la o biserică ortodoxă. Impactul asupra ortodocşilor austrieci a fost extraordinar! După Sfânta Liturghie, foarte mulţi credincioşi austrieci au dorit să se fotografieze cu oşanca din Ţara Oaşului. Toader Lohan a mai spus că:” Nu trebuie să ne îndepărtăm de tradiţiile noastre şi de portul nostru tradiţional !”. MIHAI SCHITA – unul dintre chizeşii de seamă ai Praznicului de la Călineşti Oaş – a precizat că modernizarea Ciupercii din Călineşti va continua şi în perioada următoare, iar reprezentanţii Asociaţiei socio-culturale ŢARA OAŞULUI se va implica în mod deosebit în definitivarea acestei promisiuni. Nu uitaţi, stimaţi prăznicari, că MIHAI SCHITA v-a oferit un vin veritabil de Răteşti, producţie proprie, la acest Praznic de neuitat de la Călineşti Oaş, iar gospodinelor din Călineşti le oferim nota zece pentru boacele, sarmalele, oferite mesenilor. Bunătăţile oferite de UNICARM au fost degustate cu multă poftă de meseni, iar prăjiturile şi cozonacul au fost de neuitat…

  IMG_7540

  Nu putem să-i uităm pe ceteraşii şi zongoraşii, care au participat la acest Praznic de la Călineşti Oaş: IGNAT CHIRILĂ la ceteră şi GRIGORE BELBE la zongoră, din Turţ; VASILE FANEA la ceteră şi PAVEL ONUL din Târşolţ; ION FLORE la ceteră şi VASILE PAŞCA la zongoră din Călineşti Oaş, dar şi VIOREL POP cu formaţia din Târşolţ.

  Praznicul de la Călineşti Oaş s-a încheiat cu o masă câmpenească, conform tradiţiei, de la care n-au lipsit mâncărurile tradiţionale oşeneşti: cârnaţii, brânza de oaie, boacele, şunca, pălinca de prune, vinul şi multe, multe alte bunătăţi specifice oşenilor. Praznicul de la Călineşti Oaş a continuat până în orele înaintate ale înserării, iar pentru unii până a doua zi…

  Mai multe informaţii de la Praznicul din Călineşti Oaş vă invităm să aflaţi din emisiunea VIAŢA LA ŢARĂ, difuzată la NORD VEST TV Satu Mare, în ziua de duminică, 10 septembrie, de la ora 13.00, realizată de Dumitru Ţimerman.

  Dumitru Ţimerman

  IMG_7557  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img