More


  Cetatea Oradea, bijuterie architecturală renascentistă şi barocă

  =

  Cetatea Oradea 1

  La nici două ore de mers cu maşina din Satu Mare se află Oradea, Nagyvárad sau Grosswardein, unul dintre cele mai spectaculoase oraşe din România. Este socotit unul dintre cele mai importante burguri din Transilvania, având o importanţă economică, administrativă şi comercială ridicată, dar se numără şi printre oraşele demne de vizitat de către turişti.

  Unul dintre multele locuri demne de vizitat în acest superb oraş este şi Cetatea Oradei, declarată monument UNESCO, cea mai bine pastrata cetate in stil renascentist italian din Europa Centrală.

  Legenda spune că într-o seară a anului 1092 în timp ce regele Ladislau I al Ungariei era la vânătoare în țara Crișurilor, o poiană largă, străjuită pe ambele părți de apele Crișului Repede, boarea dimineții a cuprins fiecare vietate ce se afla prin preajmă. Regele Ladislau a adormit repede, iar în vis i s-au arătat doi îngeri care i-au cerut să clădească acolo, fără ezitare, o mănăstire zidită sub hramul Sfintei Fecioare. A numit acest loc Várad, iar în jurul mănăstirii a fost construită o cetate ce a stat secole în șir în apărarea creștinătății.

  Cetatea Oradea 2

  Istoricul cetăţii
  Cetatea Oradea a fost construită de regele Ungariei Ladislau I în secolul XI, la vremea respectivă fiind o fortificaţie cu palisadă şi val de pământ. Turnurile din colţuri şi cel de la poartă erau din lemn şi, asemeni multor fortificaţii, găzduia în interior o mănăstire ce purta hramul Sfintei Fecioare Maria.
  Rolul cetăţii era în primul rând de apărare a oraşului, iar incendiile şi invaziile prin care a trecut la mijlocul secolului XI au dovedit eficacitatea; în anul 1245 însă, cetatea a intrat într-un proces de reconstrucţie, căpătând o formă circulară – cu toate acestea, aproape o jumătate de secol mai târziu a fost din nou distrusă de Roland Borsa, un voievod al Transilvaniei.

  Forma actuală – pentagonală, cu bastioane în colţuri şi şanţ cu apă – a căpătat-o după ce a “intrat pe mâna” unor arhitecti italieni, care au renovat-o între anii 1570 – 1618 apelând la forţa de muncă a ţăranilor iobagi. Atât de bine a fost consolidată, încât cetatea Oradea a devenit în scurt timp un important centru cultural şi religios din ţară, iar astăzi se spune că este cea mai bine păstrată cetate renascentistă din Europa Centrală.

  Până în 1660 cetatea a trecut prin câteva asedii, cărora le-a rezistat cu succes. În 1660 însă, turcii au reuşit să o cucerească, după ce au reuşit să golească apa din şantul de apărare şi au aruncat în aer două bastioane. Ulterior, turcii au înfiinţat paşalâcul de Oradea, care conducea cinci comitate: Bihor, Zarand, Crasna, Solnocul de Mijloc şi Solnocul din Lăuntru.

  cetatea oradea 3

  Aceeasi strategie (de golire a şantului cu apă) au aplicat-o însă şi austriecii în 1692, cucerind la rândul lor cetatea. În următorii trei ani, cetatea Oradea a fost reconstruită – după planurile baronului militar Ernst von Borgsdorf şi cu finanţare de la Vatican (60.000 de florini). Curuţii au încercat şi ei să o asedieze între 1703 şi 1710, însă fără succes. Dar marele incendiu din 1836, care a afectat întregul oraş, a ajuns şi la cetate, arzând mare parte din ea.

  În 1883, cetatea Oradea a fost reparată din nou şi transformată în şcoală de jandarmi. A functionat aşa până în 1947, când aripa de nord a devenit lagăr de tranzit.

  După 1975, cetatea a început să se degradeze, ca urmare a transformării ei în deposit. Lăsată în paragină după 1989, cetatea — întinsă pe 15 hectare, cu opt corpuri de clădire etajate, biserică, parcuri, lac și șanțuri de apărare — a fost reabilitată, începând din anul 2010, prin ample lucrări de consolidare, conservare, restaurare.

  Cetatea Oradea 4

  Astăzi Cetatea Oradea, cea care a trecut prin etapa romanică, gotică și renascentisco-barocă, este proaspăt renovată găzduind legende, povești, dovezi arheologice și multe evenimente contemporane nouă. Vechiul observator astronomic care fixa meridianul zero între 1445 și 1465 – Cetatea Oradea – în prezent este deschis pentru vizitatori fiind împrejmuit de șanțul cetății care este destinat relaxării, timpului liber prin intermediul parcului ce s-a construit de curând.

  Nicolae Ghişan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img