More
    spot_img

    Divorţurile, în scădere în Sătmar

    torja

    Numărul divorţurilor înregistrate în cursul acestui an în municipiul Satu Mare este în scădere cu aproape 30% faţă de cel de anul precedent, potrivit datelor furnizate de Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor (SCLEP) al municipiului Satu Mare. În ceea ce priveşte căsătoriile, acestea se află aproximativ la acelaşi nivel ca şi anul trecut.

    Divorţuri tot mai puţine
    Sătmărenii preferă să-şi rezolve problemele de cuplu altfel decât recurgând la divorţ, cel puţin aşa reiese din datele prezentate de directorul SCLEP Satu Mare, Ionel Torja. Astfel, de la începutul anului şi până în prezent, în municipiul Satu Mare au fost depuse 37 de cereri de divorţ. Dintre acestea, 27 au fost finalizate, cinci au fost clasate şi cinci în curs de rezolvare. Chiar şi în cazul în care până la finele acestui an ar mai fi înregistrate încă 10-13 divorţuri, numărul acestora ar fi cu aproape 30% mai mic decât cel înregistrat în cursul anului trecut, când au fost depuse 69 de cereri de divorţ.
    Directorul SCLEP Satu Mare a precizat că în cazul divorţurilor pe cale administrativă, trebuie să se scurgă o perioadă de 30 de zile de la data depunerii cererii de divorţ şi până în momentul în care se desface căsătoria. În această perioadă cei doi soţi se pot împăca, aşa cum a fost cazul a cinci cupluri din acest an.

    Aproape 600 de căsătorii
    În altă ordine de idei, de la începutul anului şi până în prezent, în evidenţele SCLEP Satu Mare au fost înregistrate 594 căsătorii, aproximativ la fel de multe ca şi cele înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut. În schimb, într-o uşoară creştere este numărul căsătoriilor încheiate de sătmăreni în străinătate. Astfel, dacă pe tot parcursul anului 2012 au fost înregistrate 40 de căsătorii, în acest an, până în data de 23 septembrie au fost deja înregistrate 43 de astfel de căsătorii.
    Zece dintre acestea au fost înregistrate în Germania, opt în Italia, patru în Ungaria, câte trei în SUA, Anglia, Austria şi Franţa şi câte una în Portugalia, Spania, Grecia, Moldova, Serbia, Israel, Cipru, Suedia şi Slovacia. Directorul SCLEP Satu Mare a mai adăugat că sătmărenii care încheie căsătorii în alte state trebuie să-şi înregistreze căsătoria şi în România, în localitatea de domiciliu, pentru a putea beneficia de drepturile care revin fiecărui cetăţean român.
    Demn de remarcat că la Serviciul de Stare Civilă Satu Mare au fost oficiate în acest an cinci căsătorii ale unor sătmăreni cu persoane străine, la fel de multe ca şi anul precedent. Străinii care şi-au găsit jumătatea în Satu Mare şi au dorit să se căsătorească în ţara noastră sunt doi italieni, un moldovean, un maghiar şi un malaiezian.

    Tarife egale indiferent de cetăţenie
    Directorul SCLEP a mai precizat că indiferent că este vorba despre căsătorii între cetăţeni români, sau între un cetăţean român şi unul străin, tarifele percepute la Serviciul de Stare Civilă sunt aceleaşi. Căsătoriile oficiate în cursul săptămânii costă doar timbrul fiscal de 2 lei, cele oficiate sâmbătă până la ora 14.00 costă 8 lei plus 2 lei timbrul fiscal. Cele oficiate după ora 14.00 costă 100 de lei plus timbrul fiscal, în timp ce căsătoriile oficiate duminică îi costă pe miri 200 de lei, la care se mai adaugă valoarea timbrului fiscal.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE