More



    Pompierii au făcut instrucţie cu directorii de şcoli

    pompieri

    Directorii şcolilor sătmărene au participat ieri la o întâlnire cu reprezentanţii Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Satu Mare în vederea punerii în aplicare a protocolului privind prevenirea, educarea şi acţionarea în cazul unei situaţii de urgenţă. Pompierii au atras atenţia cadrelor didactice că numărul deficienţelor constatate în şcoli în anul şcolar 2012-2013 este mare şi trebuiesc impuse măsuri pentru rezolvarea acestora.
    Întâlnirea reprezentanţilor ISU cu directorii şcolilor are loc în fiecare an înaintea începerii anului şcolar. Şi în acest an, pompierii s-au gândit ca măcar pentru două ore să instruiască profesorii în vederea introducerii în programa şcolară a unor discuţii şi exerciţii de educare a elevilor pentru dezvoltarea unui comportament adecvat în momentul producerii unei situaţii de urgenţă. Pompierii au subliniat faptul că cei mici învaţă de la adulţii pe care îi văd exemple de urmat, de aceea este important ca atât părinţii cât şi profesorii să ştie ce să facă atunci când sunt implicaţi sau văd un dezastru precum inundaţii, cutremure, incendii sau înzăpeziri.
    Cu toate că întâlnirea de instruire are loc în fiecare an, pompierii au identificat foarte multe deficienţe şi nereguli în urma controalelor desfăşurate în şcoli pe parcursul anului şcolar 2012-2013. Potrivit raportului de nereguli al ISU, profesorii responsabili cu prevenirea şi verificarea normelor de siguranţă nu dau importanţa cuvenită instalaţiilor electrice, materialelor uşor inflamabile, stingătoarelor, sistemului de alarmare a incendiilor, instalaţiilor de încălzire supuse unor improvizaţii periculoase şi coşurilor de fum, care ar trebui curăţate periodic.
    De asemenea, pompierii au atras atenţia cadrelor didactice să fie mai atente la spaţiile care nu sunt destinate fumatului, întrucât acest viciu poate avea efecte devastatoare dacă nu se iau măsuri de siguranţă.”Cei care nu respectă regulile trebuie să fie sancţionaţi, ca să se înveţe minte”, a afirmat colonelul Ioan Bura din cadrul ISU Satu Mare, care a mai specificat că amenzile în acest sens sunt mari, fiind cuprinse între 500 şi 1000 de lei.
    Localităţile în care s-au petrecut anul trecut cele mai multe incidente au fost Valea Seacă, Negreşti, Pişcari, Micula, Săcăşeni, Ardud şi Satu Mare. În sensul prevenirii evenimentelor, şcolile sătmărene vor fi obligate să desfăşoare cel puţin două exerciţii practice de educare a copiilor, dar şi să aibă la nivel de instituţie un catalog al zonelor de risc.
    Alexandra Ardelean

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE