More

  Comuna Bârsău s-a înfrăţit cu oraşul Brunete din Spania

  barsau

  Zi istorică ieri pentru comuna Bârsău care s-a înfrăţit cu oraşul Brunete din Spania, unde trăieşte şi o însemnată comunitate de bârsăuani. Protocolul de înfrăţire dintre cele două localităţi au fost semnate ieri, într-un cadru festiv organizat la Căminul Cultural din Bârsăuu de Sus, de primarul comunei Bârsău, Traian Ciurdaş, şi primarul oraşului Brunete, Barja Gutierez Iglesias. La eveniment au mai fost prezenţi deputatul Octavian Petric, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, reprezentanţii celor două primării precum şi circa 300 de bârsăuani care au umplut sala Căminului cultural.

  Zi istorică pentru Bârsău
  La începutul cuvântării sale, primarul Traian Ciurdaş a declarat că este o zi istorică pentru comuna Bârsău care se înfrăţeşte pentru prima dată cu un oraş din Comunitatea Europeană. “Suntem doi primari care avem un singur obiectiv, bunăstarea românilor. Bârsăuanii din Brunete trăiesc, muncesc şi îşi aduc aportul la dezvoltarea acestui oraş. Cu banii obţinuţi acolo vin în ţară şi îşi construiesc case frumoase în Bârsău. În ceea ce mă priveşte, consider că relaţiile dintre cele două comunităţi trebuie să continue şi să fie puse bazele unei colaborări economice”, a mai spus Ciurdaş, care l-a feliciat pe primarul din Brunete pentru alegerea făcută. La rândul său, primarul Barja Gutierez Iglesias a afirmat că a făcut acest drum să-i cunoască pe bârsăuani la ei acasă după un drum şi mai greu spre înfrăţirea cu aceştia, şi că speră ca relaţia dintre cele două comunităţi să fie baza unei colaborări foarte bune, a mulţumit primarului Traian Ciurdaş precum şi bârsăuanilor pentru primirea făcută.
  Deputatul Octavian Petric a precizat că primarul Traian Ciurdaş a făcut multe pentru comună, având şi sprijinul vicepreşedintelui Consiliului Judeţean şi preşedintele PSD Satu Mare, Mircea Govor, dar că mai sunt încă multe de făcut. Totodată. la felicitat pe primar şi pentru felul în care a organizat această festivitate, a felicitat autorităţile din Brunete adăugând că speră ca această înfrăţire să fie de lungă durată şi de bun augur. De asemenea, Mircea Govor s-a arătat bucuros că participă la acest moment important pentru comuna Bârsău adăugând că înfrăţirea dintre cele două localităţi nu este întâmplătoare. “Această înfrăţire se datorează bârsăuanilor care muncesc în Brunete, care au ştiut să fie civilizaţi şi harnici. Şi primarul Traian Ciurdaş este harnic şi a reuşit să gospodărească bine această comună şi se poate observa că Bârsăul se dezvoltă foarte frumos. În calitatea mea de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, vă asigur de tot sprijinul meu şi uşa biroului meu este tot timpul deschisă pentru voi”, a mai spus Mircea Govor, care i-a mai anunţat pe bârsăuani că vor fi organizate audienţe chiar la ei în comună.

  Semnarea protocolului de înfrăţire
  Apoi secretarul Primăriei Bârsău, Carmen Por, a dat citire protocolului de înfrăţire, lucru făcut şi de omologul său din Brunete, Ivan Esteras, după care cei doi primari le-au semnat şi parafat. Apoi primarul oraşului Brunete a fost făcut cetăţean de onoare al comunei Bârsău, iar acesta, la rândul său, a înmânat nişte cadouri simbolice primarului Traian Ciurdaş şi deputatului Octavian Petric. Totodată au mai fost decernate nişte diplome de merit pentru mai mulţi cetăţeni ai comunei, iar între cele două delegaţii au fost făcute schimburi de cărţi.
  Amfitrionul acestei înfrăţiri, bârsăuanul Remus Notigan, care a trăit mulţi ani în Brunete, a interpretat un cântec compus special pentru acest eveniment. Momentul festiv a fost urmat de un program de melodii şi dansuri codreneşti interpretate de ansamblurile folclorice din zonă.

  Florin Dura

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE