More


  Avalanşă de amenzi aplicate de Inspecţia Muncii în luna februarie

  - Advertisement -

  itm

  În urma acţiunilor de control efectuate în cursul lunii februarie de inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Satu Mare au fost aplicate amenzi în valoare totală de 127.000 de lei, din care 81.500 de lei pentru nereguli constatate în domeniul relaţiilor de muncă şi 45.500 lei pentru cele constatate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Tot cu această ocazie au fost depistaţi şi cinci angajatori care aveau angajaţi fără forme legale de muncă.

  Şase persoane lucrau fără acte
  În domeniul stabilirii relaţiilor de muncă au fost constatate 423 deficienţe, inspectorii de muncă dispunând 423 măsuri scrise pentru înlăturarea neconformităţilor faţă de prevederile legale şi aplicând 114 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 81.500 lei. Astfel, pentru nerespectarea prevederilor Codului Muncii au fost aplicate 41 de sancţiuni, din care cinci pentru primirea la muncă fără forme legale de angajare unde au fost depistate şase persoane care lucrau “la negru”. Cei cinci angajatori au fost sancţionaţi cu amenzi în cuantum total de 60.000 de lei. Pentru nerespectarea altor prevederi ale Codului Muncii a fost aplicată o amendă în valoare de 300 lei pentru nerespectarea dispoziţiilor privind garantarea în plată a salariului minim brut pe economie, şi 35 de avertismente.
  Totodată, trei angajatori au fost sancţionaţi cu avertismente pentru împiedicarea inspectorilor de muncă să exercite, total sau parţial, controlul, refuzul de a furniza informaţiile solicitate, iar 53 de angajatori au fost amendaţi cu 21.200 de lei pentru nerespectarea prevederilor legale privind Registrul general de evidenţă a salariaţilor. La acest capitol au fost dispuse 112 măsuri pentru înlăturarea deficienţelor constatate cu privire la întocmirea şi transmiterea registrului general de evidenţă a salariaţilor în format electronic.
  Aproape 30 de sesizări şi reclamaţii
  În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost constatate 225 deficienţe, inspectorii de muncă dispunând măsuri scrise pentru remedierea acestora la termenele stabilite şi au aplicat 225 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 45.500 lei. De asemenea, în cursul lunii februarie au fost comunicate la ITM Satu Mare 12 evenimente şi au fost avizate două dosare de accident de muncă cu incapacitate temporară de muncă.
  Tot în perioada analizată au fost eliberate opt registre de evidenţă a zilierilor, în această lună fiind angajaţi 85 zilieri, care, potrivit înregistrărilor din registre, au prestat 394 zile de muncă (om-zile), cele mai multe în domeniile agricultură (57,3 %) şi manipulări de mărfuri (26,4 %).
  În cursul lunii februarie s-au înregistrat la ITM Satu Mare 29 de sesizări şi reclamaţii, 26 de la salariaţi şi alţi cetăţeni, respectiv 3 sesizări de la persoane juridice. Aspectele cele mai frecvent semnalate în petiţiile salariaţilor se referă la raporturile de muncă, neplata sau întârzieri la plata unor drepturi salariale şi indemnizaţii de asigurări sociale, desfacerea contractului individual de muncă, încălcări ale dispoziţiilor legale privind munca suplimentară, neeliberarea unor adeverinţe privind perioada lucrată în baza contractului individual de muncă.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img