Avalanşă de demisii în MAIplecat

Tot mai mulţi poliţişti, poliţişti de frontieră, jandarmi şi pompieri sătmăreni renunţă de bunăvoie la locurile de muncă şi pleacă în străinătate, nemulţumiţi de salarii, de dotări şi de volumul mare de muncă. Aşa se face că în ultimii ani zeci de cadre din Poliţie, Poliţia de Frontieră, Jandarmerie şi Pompieri au plecat din sistem pentru a căuta o viaţă mai bună. Ei nu mai fac faţă cheltuielilor, mai ales că legea nu le permite să-şi ia un al doilea loc de muncă. Majoritatea purtătorilor de uniformă care şi-au dat demisia au până în 35 de ani, familii şi rate bancare. La fel, majoritatea poliţiştilor demisionari au ales să îşi încerce norocul în străinătate, pentru locuri de muncă mai bine plătite. Deocamdată, reprezentanţii structurilor Ministerului Afacerilor Interne susţin că demisiile nu afectează activitatea instituţiilor.

Statistici îngrijorătoare
Reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie, ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi şi cei ai Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă “Someş” susţin că plecările nu afectează deocamdată bunul mers al activităţilor. La nivelul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Satu Mare au părăsit sistemul un număr de 18 persoane, dintre care cei mai mulţi şi-au prezentat demisiile în căutarea unui trai mai bun. Nici la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi situaţia nu este mai fericită. “În ultimii trei ani, 17 jandarmi au părăsit rândurile cadrelor active ale unităţii, ca urmare a demisiei sau ca urmare a pierderilor naturale (pensionare sau deces). Dintre cei 17 jandarmi care au părăsit Jandarmeria, trei s-au pensionat, doi au decedat şi 12 au demisionat”, susţine Compartimentul Informare, Relaţii Publice şi cu Publicul din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi. La nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Someş” au părăsit sistemul un număr de 25 de purtători de uniformă, potrivit inspectorului şef al ISU “Someş” Satu Mare, colonelul Dan Gheorghe.
Poliţia de Frontieră suferă cel mai mult
De departe, cea mai îngrijorătoare situaţie se înregistrează la nivelul Poliţiei de Frontieră Satu Mare. Potrivit unei statistici a Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei, în ultimii trei ani la nivelul judeţului Satu Mare s-a înregistrat o pierdere de personal în număr de 148 de cadre. Majoritatea au fost demisii, însumând 68 de cazuri, urmate de 49 de persoane care au plecat în urma reducerilor de posturi. Cele mai multe demisii s-au înregistrat la nivelul anului 2011 – respectiv 44, urmat de anul 2013 cu 13 demisii şi anul 2012 cu 11 demisii. În ceea ce priveşte pensionările, s-au retras din activitate 23 de poliţişti de frontieră, cei mai mulţi plecând din sistem în anul 2011 – respectiv 14, urmat de anul 2012 cu opt plecări şi 2012 cu un singur caz de pensionare. La categoria “Altele” s-au înregistrat opt cazuri, fiind vorba despre decese sau demiteri în urma incompatibilităţii statutului persoanelor în cauză cu statutul de poliţist de frontieră.

Puşi pe fugă
Dacă salariile poliţiştilor, poliţiştilor de frontieră, pompierilor şi jandarmilor erau, până nu demult, printre cele mai consistente din sistemul bugetar, în momentul de faţă aceştia trebuie să aducă de acasă hârtie pentru imprimantă şi pixuri pentru a-şi putea face meseria. De asemenea, purtătorilor de uniformă le-au fost suspendate în ultimii ani şi anumite drepturi, iar plata banilor aferenţi chiriilor pentru oamenii legii care îşi desfăşoară activitatea în alt oraş decât în cel în care îşi au domiciliul este în întârziere. Mai mult, din cauză că angajările au fost suspendate, în anumite posturi comunale se simte o criză acută de personal, poliţiştii angajaţi acolo fiind nevoiţi să suplinească şi locurile rămase vacante. Pentru că riscurile pe care aceştia şi le asumă de cele mai multe ori nu compensează remuneraţia de la stat, mulţi purtători de uniformă se gândesc serios să renunţe la sistem.

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts