More

  Bilanţ pozitiv în lupta cu tuberculoza

  tbc

  Conducerea Spitalului de Pneumoftiziologie Satu Mare, prin managerul Sergiu Dănuţ Ioan, şi-a prezentat ieri, în cadrul unei conferinţe, activitatea în lupta cu tuberculoza. Conform aceleiaşi surse, incidenţa tuberculozei este în scădere la Satu Mare şi este pentru prima dată în ultimii ani când numărul de cazuri noi înregistrate în cursul unui an de zile scade sub 300. Concret, dacă în cursul anului 2012 incidenţa TBC în judeţ era de 105 bolnavi la suta de mii de locuitori, anul trecut incidenţa a scăzut la 81 de bolnavi la suta de mii de locuitori. Din nefericire, incidenţa TBC la copii rămâne o constantă, în timp ce această boală continuă să afecteze tot mai multe persoane în mediul rural, în special în Ţara Oaşului.

  Mediul rural, cel mai afectat
  Conform evidenţelor Spitalului de Pneumoftiziologie Satu Mare, dacă în cursul anului 2004 incidenţa tuberculozei în judeţ era de 160 bolnavi la suta de mii de locuitori, anul trecut incidenţa a scăzut la 81 de bolnavi la suta de mii de locuitori. “Cifrele cele mai mari sunt la Negreşti Oaş. Incidenţa este constantă, din păcate, şi la copii. Dacă în 2004 aveam 26 de cazuri la suta de mii de locuitori, în 2013 am înregistrat 25 de cazuri la suta de mii de locuitori”, a declarat dr. Sergiu Ioan Dănuţ. Ca şi un bilanţ pozitiv, a scăzut în mod efectiv mortalitatea, de la 13,9 cazuri la suta de mii de locuitori în 2004 la 5,2 cazuri la suta de mii de locuitori în 2013. Conform aceleiaşi surse, cele mai multe cazuri se înregistrează în mediul rural, în special în zona Negreşti Oaş, cea mai afectată grupă de vârstă fiind 20 – 60 de ani. Managerul Sergiu Dănuţ Ioan a mai declarat că îşi propune ca pentru acest an să reuşească faptul ca prin acţiunile întreprinse să se scadă cu 5% incidenţa TBC, precum şi creşterea gradului de depistare a acestei boli.

  Zeci de cadre medicale în lupta cu TBC
  Spitalul de Pneumoftiziologie Satu Mare dispune în prezent de 200 de paturi repartizate în patru secţii, are 17 medici şi 46 de asistente medicale. Potrivit managerului Ioan Sergiu, în cursul anului trecut s-a reuşit, cu sprijinul Consiliului Judeţean, instalarea unui sistem de alarmare a incendiului, a fost reabilitată o secţie din Bixad, a fost achiziţionat un autoturism pentru transport , patru concentratoare de oxigen şi un aparat de developat filme rapid. De asemenea, s-a mai reuşit achiziţionarea unui EKG şi a unui ecograf, însă au fost o serie de obiective care, din diferite motive, nu au putut fi realizate. Managerul Ioan Sergiu a mai adăugat că finanţarea primită de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate nu este suficientă pentru a fi asigurat un act medical de calitate şi a solicitat ca cheltuielile cu utilităţile să fie achitate de Consiliul Judeţean, dând în acest sens ca exemplu spitalul omonim din Baia Mare. De asemenea, pentru acest an se are în vedere şi amenajarea unui cabinet de somnologie.

  Ciprian Bâtea

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE