Braconajul cu ogari, sport de masăogari

O nouă formă de braconaj câştigă tot mai mulţi adepţi în rândul sătmărenilor. Este vorba de vânătoarea ilegală cu câini din rasa ogar sau metişi ai acestora. Sătmărenii respectivi riscă destul de mult pentru cei câţiva iepuri de câmp sau fazani pe care îi prind cu ajutorul câinilor. Conform legii vânătorii şi a fondului cinegetic, vânătoarea fără autorizaţie legală, prin folosirea ogarilor sau a metişilor de ogari, constituie infracţiune de braconaj şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 7 ani sau cu amendă de la 5.000 lei la 25.000 lei. În pofida acestor sancţiuni dure, numai în primele două luni ale acestui an poliţiştii au reuşit să prindă trei braconieri cu ogari. De asemenea, în ultimele două luni ale anului trecut, pe raza judeţului Satu Mare au fost identificaţi alţi trei braconieri cu ogari. Însă cine ştie câţi au reuşit să scape de acţiunile autorităţilor.

Trei braconieri în acest an
În 21 ianuarie 2014, poliţiştii din Ardud au depistat un bărbat pe un fond de vânătoare situat în apropierea oraşului Ardud, care era însoţit de un câine rasa metis ogar, fără a deţine autorizaţie. În urma efectuării investigaţiilor, s-a stabilit că Cosmin H. nu deţinea permis de vânătoare. Conform legislaţiei în vigoare, vânătoarea cu câine rasa ogar este interzisă pe teritoriul României, astfel bărbatul este cercetat pentru comiterea infracţiunilor de vânătoare fără autorizaţie sau permis de vânătoare, precum şi pentru vânătoarea cu câine rasa metis ogar.
Peste câteva zile, poliţiştii din Santău în colaborare cu cei din Tăşnad au organizat o acţiune în zona fondului de vânătoare Săuca. Cu această ocazie au fost prinşi în flagrant doi minori care braconau cu ajutorul unui câine ogar. Attila Z. şi Attila G. urmează a fi supuşi unor expertize pentru a se stabili dacă la momentul comiterii faptei au avut discernământ, între timp poliţiştii îi cercetează pentru săvârşirea infracţiunii de vânătoare fără permis legal sau fără autorizaţie şi vânătoare cu câine rasa metis ogar.

Alţi braconieri prinşi în 2013
Poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au prins în luna decembrie un braconier în vârstă de 30 de ani în zona Halmeului. Acesta a fost depistat de poliţişti pe Fondul de vânătoare 14 Halmeu, însoţit de un câine din rasa ogar în timp ce hăituia vânatul. Un alt bărbat, în vârstă de 23 de ani, din Acâş, s-a ales în noiembrie 2013 cu dosar penal pentru comiterea infracţiunii de braconaj cinegetic. Acesta a fost surprins de poliţişti hăituind vânatul cu doi ogari pe Fondul de vânătoare Unimăt.
Un careian în vârstă de 47 de ani, care pornise la vânătoare, însoţit de şase metişi ogari, în zona lacului Ianculeşti, deşi nu deţinea autorizaţia cerută de lege, a fost prins de poliţişti în luna noiembrie a anului trecut. În maşina suspectului, aceştia au găsit arma de vânătoare şi muniţia aferentă, care au fost confiscate. A fost reţinut, de asemenea, permisul de port-armă deţinut de suspect. Pe numele bărbatului poliţiştii au întocmit un dosar penal pentru comiterea infracţiunii de braconaj.

Vânătoarea cu ogari, ilegală
Folosirea câinilor ogari la vânătoarea de iepuri de câmp constituie infracţiune şi poate fi pedepsită cu închisoare de la trei la şapte ani sau cu amendă până la 25.000 de lei, arată un proiect de ordin postat în 17 ianuarie 2014 pe pagina de internet a Departamentului pentru Păduri, Ape şi Piscicultură din Ministerul Mediului. Potrivit proiectului, odată cu intrarea în vigoare a măsurilor care au în vedere protejarea speciei Lepus europaeus (iepurele de câmp) vor fi identificaţi şi notificaţi în scris posesorii de câini din rasa ogar “cu privire la faptul că folosirea la vânatoare a câinilor ogari sau a metişilor de ogari constituie infracţiune de braconaj prevăzută de Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, cu modificările şi completările ulterioare, şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 7 ani sau cu amendă de la 5.000 lei la 25.000 lei”.
Proiectul include şi interdicţia, începând cu sezonul de vânătoare 2014-2015, de a fi capturaţi iepuri vii, în scopul scoaterii din ţară a acestora. De asemenea, proiectul interzice organizarea de acţiuni de vânătoare la specia iepure de câmp, la un interval mai mic de 30 zile pe aceeaşi suprafaţă a fondului cinegetic, şi organizarea de acţiuni de vânătoare colective în grupuri mai mari de 20 de vânători pe zi de vânătoare.

Szasz Lorand

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts