Contrabandiştii migrează pe fâşietigari

Contrabandiştii de ţigări din judeţul Satu Mare au devenit în ultima vreme foarte mobili de-a lungul frontierei verzi cu Ucraina. Grupările din Halmeu şi Porumbeşti au început să acţioneze departe de casele lor, în zona graniţei triple dintre România, Ungaria şi Ucraina, considerând că zona este mai slab păzită şi mai vulnerabilă. Din cauza sistemului performant de supraveghere a frontierei din zona Halmeu- Porumbeşti, aceleaşi grupări se deplasează uneori înspre Tarna Mare pentru a aduce ilegal ţigări în ţară. De asemenea, în cursul zilei de luni, poliţiştii de frontieră au prins doi contrabandişti sătmăreni care au încercat să introducă în ţară ţigări ucrainene pe raza localităţii Piatra din judeţul Maramureş.

Doi sătmăreni prinşi la Sarasău
Poliţiştii de frontieră din cadrul SPF Sarasău au observat luni seara, în jurul orei 18.00, mai multe persoane care se deplasau, de la linia de frontieră spre interior, pe direcţia localităţii Piatra, judeţul Maramureş, transportând în spate colete voluminoase. Persoanele în cauză au încărcat coletele într-un autoturism de teren aflat în zona împădurită, în apropiere de DN 19, moment în care un echipaj al Poliţiei de frontieră a intervenit pentru reţinerea acestora. Poliţiştii de frontieră au procedat la interceptarea şi somarea prin voce a celor în cauză, însă aceştia au fugit, dispersându-se pe mai multe direcţii în pădure, iar autoturismul a demarat în trombă, pe un drum forestier. Ca urmare a acestui fapt, poliţiştii de frontieră au folosit armamentul din dotare, fiind trase 17 focuri de avertisment în plan vertical, cu respectarea prevederilor legale. Imediat, s-a reuşit reţinerea unei persoane implicate în activitatea infracţională, identificată ca fiind Adriana B., în vârstă de 32 ani, domiciliată pe raza judeţului Satu Mare.
Totodată, o patrulă din cadrul SPF Negreşti Oaş, alertată de colegii de la SPF Sarasău, l-a identificat şi reţinut pe conducătorul autoturismului de teren, acesta fiind Traian B., de 40 ani, domiciliat tot pe raza judeţului Satu Mare. Bărbatul a declarat că a abandonat autoturismul, fapt pentru care a fost predat lucrătorilor din cadrul SPF Sarasău, în vederea continuării cercetărilor.

Peste 13.000 de pachete confiscate
Astfel, s-au dispus măsuri specifice de monitorizare a zonei pentru depistarea persoanelor în cauză, precum şi a autoturismului cu ţigări, totodată fiind anunţate despre caz şi autorităţile de frontieră din Ucraina în vederea cercetării în comun a evenimentului. În dimineaţa zilei de 25 martie 2014, poliţiştii de frontieră au efectuat cercetarea zonei, ocazie cu care în pădure a fost descoperit autoturismul implicat în activitatea infracţională în care erau mai multe colete ce conţineau ţigări. Acesta a fost dus la sediul sectorului în vederea continuării cercetărilor. La controlul efectuat asupra maşinii, au fost descoperite 27 de baxuri care conţineau 13.500 pachete cu ţigări de provenienţă ucraineană, în valoare de 121.000 lei.
În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de contrabandă şi complicitate la contrabandă, întreaga cantitate de ţigări a fost ridicată în vederea confiscării, iar autoturismul folosit pentru transportul ţigărilor a fost indisponibilizat până la finalizarea cercetărilor.
Captură ratată la mustaţă
Lucrători din cadrul SPF Petea au descoperit vineri într-o pădure din apropierea frontierei de stat 42 de baxuri abandonate care conţineau ţigări de provenienţă ucraineană. În continuare, s-a trecut la monitorizarea zonei, concomitent cu dispunerea unor măsuri specifice în vederea depistării tuturor persoanelor implicate în activitatea infracţională, fiind anunţate totodată şi autorităţile de frontieră din Ucraina despre eveniment.
Contrabandiştii au încercat să se apropie de baxurile abandonate, însă au realizat că sunt filaţi şi au demarat în trombă, reuşind să dispară îmbarcaţi într-un autoturism şi un jeep. Potrivit surselor, ţigările aparţineau unei grupări de contrabandişti din zona Halmeu-Porumbeşti. Întrucât în zona lor frontiera a fost securizată cu ajutorul unor sisteme moderne de supraveghere, membrii grupării au decis să acţioneze în apropierea graniţei triple dintre România, Ungaria şi Ucraina, pe bucata de fâşie ce intră în competenţa SPF Petea. Întrucât în zona Halmeului este aproape imposibil să treci fâşia fără să fii observat, gruparea respectivă obişnuieşte să acţioneze şi pe raza SPF Tarna Mare. Contrabandiştii au acţionat la mare fix, întrucât taman zona respectivă era foarte slab păzită în ultima perioadă, autorii planului de pază invocând lipsa personalului pentru a muta patrulele în alte locuri. Se pare că şi baxurile de ţigări au fost descoperite întâmplător în zonă.

Planuri date peste cap
Gruparea în cauză este coordonată de un contrabandist renumit, cunoscut în zonă ca Dărăbuţ, împreună cu alţi doi contrabandişti cu vechi state de plată, care răspund la prenumele Lorand şi Viorel. Potrivit surselor, cei trei pregăteau o serie de acţiuni de amploare în apropierea graniţei triple, ale căror detalii fuseseră puse la punct cu contrabandiştii ucraineni, însă descoperirea mai mult sau mai puţin întâmplătoare le-a compromis deocamdată planurile. Probabil că se vor reorienta înspre zona Tarna Mare, cum au mai făcut în trecut.
Coletele cu ţigări au fost duse la sediul sectorului unde în urma inventarierii acestora a rezultat cantitatea de 21.000 pachete în valoare de peste 94.000 lei. Întreaga cantitate de ţigări a fost ridicată în vederea confiscării, iar în continuare se fac cercetări pentru identificarea tuturor persoanelor implicate şi documentării întregii activităţi infracţionale.

Szasz Lorand

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts