Creştinii ortodocşi au sărbătorit ieri Buna Vestirebiserica

Creştinii dreptcredincioşi au sărbătorit ieri Buna Vestire, una dintre cele mai vechi sărbători închinate Maicii Domnului. Chiar dacă a fost o zi de lucru, bisericile din municipiul Satu Mare au fost umplute ieri de credincioşii ortodocşi care au venit să se roage Fecioarei Maria.

Buna Vestire este prăznuită de Biserica Ortodoxă pe 25 martie. Blagoveştenia (termenul slav corespunzător celui de Bună Vestire) este praznicul în amintirea zilei în care Sfântul Arhanghel Gavriil i-a vestit Sfintei Fecioare Maria că va naşte pe Fiul lui Dumnezeu. “Binecuvântată eşti tu între femei. … Nu te teme, Marie, căci ai aflat har la Dumnezeu. Şi iată vei lua în pântece şi vei naşte fiu şi vei chema numele lui Iisus”.

Buna Vestire este sărbătorită în fiecare an în perioada Postului Mare, fiind una dintre sărbătorile pentru care Biserica acordă dezlegare la peşte, indiferent în ce zi ar cădea aceasta.
Buna Vestire mai este cunoscută în calendarul popular şi sub denumirea de Ziua Cucului pentru că în această zi are loc primul său cântec prin care vesteşte primăvara. Potrivit tradiţiei, dacă primul cântec al cucului era auzit pe stomacul gol era semn rău. Există obiceiul ca în această zi să se numere de câte ori cucul îşi cântă numele, număr care ar descoperi câţi ani mai avem de trăit.
Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts