Director valoros la şcoala din Călineşti OaşIMGA0014

Ai putea spune, trecând prin Călineşti Oaş, că şcoala este una obişnuită, ca şi oricare din judeţ. Nici vorbă! De afară pare o clădire neterminată. Cu ambiţia primarului din Călineşti, care a realizat atâtea lucruri utile pentru locuitori şi cu promisiunea vicepreşedintelui Mircea Govor, se va realiza şi exteriorul şcolii. În interior totul depăşeşte orice aşteptare: coridoare largi, luminoase, cu panouri, grafice, fotografii ale activităţilor multiple desfăşurate în şcoală şi în afara ei, clase dotate admirabil, căldură, lumină şi, ce-i mai important, copii frumoşi, cuminţi şi inteligenţi! Am cerut permisiunea directorului Mihai Buda să intrăm în clase şi talentatul cameraman Radu şi-a dat drumul la imaginaţie şi pricepere. Am început emisiunea cu clasele, cu elevii. Am găsit la studiu o clasă de a VI-a, la limba franceză. S-au intimidat în faţa camerei, ca orice om când este pus să vorbească cu focarul orientat spre el, dar şi-au revenit uşor. Am aflat de ce aceşti copii îşi iubesc şcoala. Şi o iubesc! Le place ataşamentul dascălilor faţă de ei, înţelegerea acestora, dăruirea şi pasiunea, alături de responsabilitatea pentru realizarea deplină a generaţiilor ce se perindă! Am văzut clase de a VII-a şi ne-am oprit la cele de a VIII-a, cele care sunt în pragul absolvirii şi a orientării spre… Aici e problema! Am discutat mai mulţi elevi, dar şi cu câţiva profesori, iar în final cu directorul Mihai Buda.

Elevii cu medii între 9.50 – 10 sunt siguri că vor urma Colegiul Naţional “Mihai Eminescu”, alţii Colegiul Naţional “Ioan Slavici”, dar şi Liceul din Livada, căutând clase de turism sau la Negreşti Oaş. Foarte interesant că nu prea ştiu aceşti elevi lucruri legate de învăţământul profesional. Este păcat că acolo, în Călineşti Oaş, nu apar clase de profesională, fiind spaţiu suficient, bază de dascăli, sală de sport şi poate ceva firme sau ferme ce pot şcolariza elevi care să le devină muncitori. Am dat exemplu Liceul “Simion Bărnuţiu” din Carei, care îşi pregăteşte elevii de la profesională la Fabrica “Polipol” din Foieni, cu contract, cu bursă şi cu posibilităţi de angajare la finele şcolii. Aici Consiliul Local şi primarul ar trebui să găsească soluţii. Ar rezolva pe plan local o problemă a şcolarizării, după care integrarea lor în producţie acolo, acasă! Un Consiliu Local serios, puternic ar avea de realizat, prin contracte cu ferme sau “service” din Călineşti sau apropiere zeci de locuri şi ar putea funcţiona 1, 2 clase. Ar avea unde face practică, nu i-ar costa pe copii locuinţă, internat, masă, iar după terminare ar putea intra în producţie. Toţi spunem că n-au firme mari, dar au zeci de firme mai mici şi fiecare ar putea să şcolarizeze 4-5 copii de-ai lor! Ar câştiga firma, dar şi copilul!

IMGA0015

Acolo, la şcoala din Călineşti Oaş se face carte serioasă, se face educaţie, se face sport, se fac activităţi culturale, se participă la concursuri şcolare şi la olimpiade, se face educaţie, chiar şi de dragoste de ţară, de neam şi de limbă! Cu câtă mândrie vorbesc aceşti copii despre ei, despre gânduri de viitor! Au oşenii o mândrie aparte şi par sfioşi, dar de-i provoci ştiu să se impună prin gânduri, idei, sentimente şi au personalitate de invidiat! Seamănă cu dansul lor, pe care, dacă-l vezi pentru prima dată sub ciupercă, poţi afirma: “În viaţa mea n-am văzut atâta mişcare stând pe loc!”.

Directorul Mihai Buda nu se laudă cu ce a realizat, dar ceea ce vezi nu cere explicaţii. Lucrează admirabil cu părinţii. Se fac întâlniri: diriginte de a VIII-a, elevi, părinţi şi director. De ce? Este un moment în care trebuie să ştie toată lumea că examenul de Bac nu mai e la îndemâna oricui! Diploma de Bac se ia mai greu ca şi cea universitară. Nu toată lumea trebuie să aibă “Bacul”. Mai mult de jumătate au căzut la examen. Aceştia n-au ce căuta la liceu. Ministerul s-a trezit din somnul schimbărilor de miniştri şi şi-a dat seama că “Meseria-i brăţară de aur” şi că ţara aceasta trebuie să producă, să aibă industrie şi agricultură. S-a săturat lumea numai să cumpere ieftin şi să vândă scump celor care ar putea produce. Nu există un popor mai inventiv ca românii!

Mihai Buda coordonează un grup frumos de cadre, aproape jumătate cu grad didactic I şi peste 500 de elevi, apoi grupe de grădiniţă şi este mândru de realizări, pe toate planurile. Îl văd frământat pentru terminarea exteriorului şcolii şi a curţii, care trebuie nivelată şi amenajată cu terenuri, cu părculeţe, cu bănci, cu alei asfaltate, cu pomi, cu lumini la suprafaţa solului şi altele plantate pe clădire şi pe stâlpii de pe stradă! Fiind aproape lacul, se creează o privelişte cum în judeţ nu există vreo astfel de şcoală bine aşezată şi orientată! Este, dar poate fi o mândrie a judeţului! Sunt oameni cărora le plac realizările şi se bucură de ele. Au realizat atâtea în judeţ, încât cu puţină ambiţie ar finaliza un obiectiv început de dânşii şi… finalizat de dânşii după atâţia ani!

Aici se face şi religie în şcoală şi în biserică. Aici se fac şi asistenţe la ore, mai ales la clasele începătoare, ajutându-i să se perfecţioneze. Aici se mai dau şi premii la fine de an şcolar, graţie înţelegerii Consiliului Local şi a primarului! Interesant că primarul Copil ar dori nespus de mult să finalizeze exteriorul şcolii. A făcut atât de multe lucruri bune pentru comună (mă gândesc la drumul pe care l-am filmat, de 7 km, de canalizare, de introducere a apei etc.) încât s-ar mai adăuga un obiectiv foarte important, cel de care se leagă educaţia şi şcolarizarea copiilor de pe raza comunei. Şi acest obiectiv este prioritar! Emisiunile realizate de Nord Vest TV şi Gazeta de Nord-Vest au şi scopul de a scoate în evidenţă lucrurile bune, făcute pentru oameni, dar şi cele care duc la gâlceavă, dezbinare şi ură! Pe noi nu ne caracterizează aşa ceva! Apreciem pe cei ataşaţi orientării spre împliniri pentru colectivitate! Felicitări, directore Mihai Buda pentru tot ce aţi realizat! Sunteţi un model!

Teodor Curpaş

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts