Faptul că în sondaje ruperea USL se manifestă printr-o prăbuşire drastică a lui Crin Antonescu se explică prin aceea că românii îl văd pe liderul liberal principalul vinovat al acestui nedorit divorţ. Dacă luăm drept corecte cifrele date publicităţii de CSCI, toţi posibilii contracandidaţi ai lui Crin Antonescu ar câştiga cursa prezidenţială în faţa sa.
În prezent, favoritul de odinioară se bucură doar de aprecierea a 17% dintre respondenţi, mai puţin chiar şi decât Traian Băsescu. Primele poziţii sunt ocupate de Raed Arafat şi Mugur Isărescu. La rândul său, Victor Ponta rămâne la un procent de încredere de 37%. În acelaşi timp, datele sondajului CSCI confirmă faptul că în turul al doilea al prezidenţialelor, Crin Antonescu ar pierde în faţa lui Victor Ponta, Călin Popescu Tăriceanu şi Sorin Oprescu. Conform aceluiaşi sondaj, românii îl văd vinovat pe Crin Antonescu de ruperea USL în proporţie covârşitoare, cu un scor de trei ori mai mare decât Victor Ponta. Fără să surprindă pe nimeni, şi Traian Băsescu este văzut ca având un rol în ruptura alianţei, de 11%.
Dincolo de divorţul politic dezamăgitor, pentru românii cu scaun la cap, pentru cei care, mulţi la număr, şi-au legat speranţele de USL contează mai puţin cine este mai vinovat decât cine. Sunt neliniştitoare efectele multiple ale ruperii USL. Din nefericire ele persistă sub diverse forme şi au loc într-un context politic tensionat.
În ţară, în pofida presupusei apropieri a lui Crin Antonescu de preşedintele Băsescu, românii se simt sideraţi la aflarea scenariului pus la cale la Cotroceni. Adică, realizarea tandemului Boc – preşedinte, Băsescu – premier. Ceea ce ar echivala cu refacerea “duetului” care a produs cele mai mari necazuri milioanelor de români şi care s-ar vrea din nou la conducerea ţării. Delirul băsescian devine nociv, determinând prelungirea şi adâncirea crizei politice în România, prin scenarii fantasmagorice. Băsescu sacrifică interesele naţionale de securitate, care includ o guvernare stabilă, pentru interesele sale personale, propunând formule politice ce contravin prevederilor Constituţiei. În continuare, Băsescu se dovedeşte acelaşi adversar al intereselor majore ale României, profitând acum de ruperea USL, care îi amplifică spaţiul de manevră.
Premierul Victor Ponta a declarat la sfârşitul săptămânii trecute că nu este pace între preşedinte şi Executiv şi că acordul cu privire la instalarea noului Guvern a însemnat doar un armistiţiu. “Nu e deloc pace şi nici nu cred că va fi pace până în decembrie”, a afirmat premierul. Este un punct de vedere care se justifică pe deplin, dar tocmai din această perspectivă ruperea USL reprezintă un gest dezamăgitor, cu efecte negative pe multiple planuri.
Voicu D. Rusu