More

    Legislaţia obligă Consiliul Local să rectifice frecvent bugetul

    cl

    Consilierii locali UDMR s-au arătat extrem de iritaţi de desele rectificări de buget operate de serviciile Primăriei Satu Mare, proceduri care, în viziunea aleşilor locali, ar putea să denote o oarecare lipsă de consecvenţă. În absenţa primarului municipiului Satu Mare, Dorel Coica – aflat într-o delegaţie, a viceprimarului municipiului Satu Mare, Radu Roca, aflat tot într-o deplasare în interes de serviciu, respectiv a reţinerii manifestate de către viceprimarul municipiului Satu Mare, care a acuzat limitarea atribuţiilor sale, singura care a oferit explicaţii, la solicitarea expresă a consilierului PSD Dumitru Fanea, a fost directorul Direcţiei economice din cadrul Primăriei Satu Mare, Lucia Ursu. Conform sursei amintite, rectificările sunt impuse atât de lege cât şi de creşterea încasărilor din anumite surse, explicaţie care i-a mulţumit în final pe contestatari.

    Consilierii acuză rectificările de buget
    Consilierii UDMR, printre care Lang Ladislau şi Nits Janos, au acuzat desele rectificări de buget operate de serviciile din cadrul aparatului de specialitate al primarului. Aceştia au acuzat o oarecare inconsecvenţă din partea administraţiei locale. “Sunt prea multe rectificări de buget. Nu se justifică, decât dacă au explodat veniturile. Propun ca să primim aceste propuneri de rectificări din timp, nu cu o oră înainte. Există pericolul ca prin aceste rectificări repetate să se schimbe chiar punctele de sprijin ale bugetului. Totuşi, noi (consilierii UDMR, n.red.) nu vom bloca proiectul de rectificare”, a declarat consilierul UDMR Lang Ladislau. La rândul său, consilierul UDMR Nits Janos a încercat să fie mai reconciliant, declarând că: “Dacă am primi motivaţiile pentru rectificările respective din partea serviciilor Primăriei s-a evita astfel de discuţii în plen”, a declarat Nits Janos. După ce l-a felicitat pe consilierul UDMR Nits Janos pentru consecvenţa sa, fiind cunoscut drept unul dintre cei mai serioşi consilieri, consilierul PSD Ioan Pop a solicitat, la rândul său, administraţiei publice locale ca rapoartele şi referatele de specialitate să fie structurate mai concis, astfel încât aleşii locali să aibă timp să le parcurgă pentru a putea vota în cunoştinţă de cauză.

    Rectificări impuse de legislaţia în vigoare
    Directorul Direcţiei economice din cadrul Primăriei Satu Mare, Lucia Ursu, le-a expus consilierilor locali motivele pentru care se operează aceste rectificări de buget, precum şi frecvenţa cu care acestea se produc, măsurile fiind impuse de legislaţia în vigoare. “Pornim de la faptul că există o prevedere legală, şi anume Legea 273/2006 privind finanţele publice locale, care ne obligă ca la bugetul iniţial, în condiţiile în care gradul de colectare al veniturilor proprii se situează sub 97%, ne obligă să păstrăm veniturile proprii la nivelul anului precedent. Deci, chiar dacă noi evaluăm în acel moment o creştere de venituri, nu avem dreptul să aprobăm un buget mai mare. În acest moment, pe anumite poziţii şi, în special, la cotele defalcate din impozitul pe venit se observă o foarte importantă creştere, o realizare peste planul pe care l-am aprobat, motiv pentru care s-a impus corectarea bugetului printr-o rectificare. Pe de altă parte, sunt necesare anumite modificări în listele de investiţii privind listele europene, unde au fost atinse mai multe poziţii bugetare. A fost nevoie să redirecţionăm anumite sume între poziţiile listelor cheltuielilor de capital. În acelaşi timp, apar probleme în fiecare zi”, a declarat directorul Direcţiei economice din cadrul Primăriei Satu Mare, Lucia Ursu.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE