Război în toată regula ieri la fosta cazarmă de la Odoreu, unde forţele NATO s-au luptat cu forţele militare ruse pentru controlul asupra rachetelor nucleare. În fond, a fost vorba despre o aplicaţie a iubitorilor de air-soft sătmăreni organizată de Tactical Maniacs Trup (TMT) Satu Mare. În cadrul “conflictului armat” au fost folosite replici cât se poate de fidele după adevăratele arme americane, britanice, germane şi ruseşti. Cei tineri spun că air-soft-ul le dezvoltă abilităţile tehnice şi tactice militare.
Peste 80 de pasionaţi de air-soft
La aplicaţie au participat peste 80 de iubitori ai airsoft-ului din judeţele Satu Mare, Bihor şi Cluj, precum şi din Ungaria. Combatanţii au folosit replici aproape identice ale armelor de vânătoare Kalaşnicov (Rusia), M 4 (SUA), MP 5 (Marea Britanie) sau G 36 (Germania), precum şi pistoale şi alte feluri de armanent. Armele folosite în cadrul acestui joc sunt cele electrice, cu gaz şi cu funcţionare manuală. Sunt folosite bile cu diametru cuprins între 6 şi 8 mm. “Deşi în ultima perioadă au mai fost organizate astfel de competiţii, cea de azi este de cea mai mare amploare din judeţ. Ne bucurăm că tot mai mulţi sătmăreni îmbrăţişează acest sport şi vom mai organiza astfel de evenimente. Practic, dorim să popularizăm acest sport în rândurile sătmărenilor”, ne-a declarat preşedintele TMT Satu Mare, Ovidiu Turtoi.
Iubitorii de air-soft s-au împărţit în două tabere, şi anume forţele NATO şi armata rusă, şi au declanşat o bătălie în adevăratul sens al cuvântului pentru controlul arsenalului militar. Cei atinşi de bilele de plastic se declarau singuri scoşi din joc circa cinci minute după care puteau reintra. Nu contează cine a câştigat. Important a fost faptul că iubitorii acestui sport s-au simţit bine şi au făcut o bună propagandă air-soft-ului.
Distracţie deloc ieftină
Chiar dacă este practic un hobby, air-soft-ul nu este nici pe departe ieftin. Pentru un echipament mediu complet cei care iubesc şi practică acest sport trebuie să scoată din buzunar între 1.000 şi 1.500 de lei. “Costurile unui echipament diferă în funcţie de cât doreşte fiecare să investească. O replică medie a unei puşti costă între 500 şi 700 de lei, a unui pistol între 200 şi 400 de lei, şi a unui echipament şi a unei veste tactice costă circa 200 de lei. Un echipament complet de air-soft poate oscila între 1.000 şi 1.500 de lei. Pentru pasionaţii acestui sport nu reprezintă, însă, o sumă foarte mare”, ne-a precizat Radu Butcovan, membru TMT Satu Mare.
Sătmărenii se pot considera norocoşi deoarece în municipiul Satu Mare există un magazin specializat pentru air-soft situat pe bulevardul Vasile Lucaciu. “Cei care însă nu sunt mulţumiţi de ceea ce găsesc în acest magazin, îşi pot comanda echipamentul de pe internet. Sunt o sumedenie de site-uri prin intermediul cărora pot fi cumpărate aceste echipamente”, a mai spus Radu Butcovan.
Pregătire pentru adevărata armată
Din cadrul organizaţiei air-soft de la Satu Mare fac parte atât tineri, recent intraţi în TMT, cât şi mai experimentaţi. “Practic acest sport de circa un an de zile, însă din TMT Satu Mare fac parte colegi mult mai experimentaţi. Am mai participat la evenimente de acest gen organizate la nivel judeţean, cu participarea a 20-25 de iubitori ai air-soft-ului. Cel de azi, însă, este de cea mai mare anvergură la care am participat vreodată. În acest fel câştig experienţă şi pot spune că acest hobby îmi dezvoltă abilităţile militare”, ne-a spus Tudor Olteanu, alt membru TMT.
Un tânăr de numai 19 ani ne-a declarat că doreşte să se înroleze în Armata Română, însă este prea tânăr pentru acest lucru. “Mi s-a spus că numai de la 23 de ani am dreptul să mă înscriu voluntar în Armata Română. Până atunci, însă, mă antrenez alături de colegii mei de la clubul de air-soft din Satu Mare. Aici am învăţat primele lucruri despre tehnica şi strategia militară şi sunt ferm convins că acest lucru îmi va ajuta când mă voi înrola ca voluntar în armată”, ne-a spus tânărul.
Florin Dura