More


  Panică la Pericei

  - Advertisement -

  Zeci de copii duși la spital după ce au mâncat mere la școală

  Cei 32 de elevi ai Şcolii Gimnaziale Pericei, aduşi miercuri după amiaza la Spitalul Județean de Urgență din Zalău  au fost externaţi în cursul dimineţii de joi. Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, Codruţa Puşcaş, în cadrul unităţii au fost trataţi, în cursul zilei de miercuri, un număr de 33 de copii, elevi ai Şcolii din Pericei (32 de copii în regim de spitalizare şi un copil în regim ambulator) ce au prezentat diagnosticul de gastroduodenită acută neinfecţioasă formă uşoară. Toţi cei 32 de copii care au rămas sub supraveghere medicală peste noapte au fost externaţi joi dimineața.

  De menționat faptul că elevii au fost transportați direct de la școală, miercuri în jurul orelor 14.00, la secția Infecțioase a Spitalului Județean Zalău, cu două ambulanțe și cu microbuzul școlar. Totodată, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Sălaj a trimis imediat o echipă la Pericei, împreună cu o echipă de la Direcția de Sănătate Publică. Prima constatare a fost că elevii au acuzat stările de rău imediat după ce au consumat mere.

  În urma verificărilor preliminare efectuate de către Direcţia de Sănătate Publică şi Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Instituția Prefectului Județului Sălaj a emis un raport privind concluziile inspecţiei de specialitate referitoare la situaţia apărută la Şcoala Gimnazială nr. 1 Pericei.
  „La data de 5 martie la această unitate de învăţământ, care are un efectiv de 330 de elevi, din care prezenţi 326, s-a distribuit între orele 10-11, cantitatea de mere, lapte şi corn. La un interval scurt de timp, mai mulţi copii au prezentat uşoare dureri abdominale, cefalee, şi foarte puţini copii au prezentat vărsături. Astfel, medicul de familie a contactat serviciul de ambulanţă, 33 de copii fiind transportaţi la secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, unde au fost supuşi examenelor de specialitate. Medicul infecţionist a pus diagnosticul de formă uşoară de gastrită, excluzând posibilitatea unei toxi-infecţii alimentare. Starea generală de sănătate a elevilor este bună, 4 dintre aceştia au fost deja externaţi, 6 sunt la secţia de pediatrie, iar 20 sunt internaţi la secţia de boli infecţioase. Măsurile dispuse de către Direcţia de Sănătate Publică, Direcţia Sanitară
  Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor sunt următoarele: monitorizarea stării de sănătate a celorlalţi copii, prin medicul de familie din localitate, sistarea distribuirii merelor şi laptelui rămase în stoc şi recoltarea de probe pentru examen de specialitate din laptele, merele şi cornul distribuit. Fenomenul este izolat, nu au existat suspiciuni cu privire la distribuţia şi consumul de lapte şi mere în alte unităţi şcolare” au precizat reprezentanții Instituției Prefectului Județului Sălaj.
  Iulian Duma  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img