Parcul central al Zalăului, dat în folosințăAu fost finalizate lucrările realizate prin proiectul „Amenajarea peisageră a Parcului Central Municipal Zalău” 
6Locuitorii Municipiului Zalău pot vizita Parcul central din Municipiul Zalău, care este reabilitat ca urmare a finalizării lucrărilor derulate prin proiectul „Amenajarea peisageră a Parcului Central Municipal Zalău”. Astfel, pe o suprafață de 4,46 ha a fost reamenajat spațiul verde, s-au reabilitat și modernizat amenajările și dotările existente și au fost realizate noi funcțiuni.

 
Prin lucrările de reabilitare s-a intervenit la aleile pietonale si scările, inclusiv cu realizarea de balustrade, a fost vizată cascada și fântâna arteziană, împrejmuirea parcului, iar locul de joacă a fost complet refăcut și dotat cu mobilier nou. Nu în ultimul rând au fost avute în vedere instalațiile de iluminat și instalațiile de alimentare cu apă, luându-se în considerare cerințele de eficiență energetică. Au mai fost reabilitate 71 de bănci și 60 de coșuri pentru deșeuri.
O realizare aparte o constituie reabilitarea și acoperirea amfiteatrului, rezultând o construcție de referință pentru Municipiul Zalău, care va fi utilizată pentru organizarea de evenimente culturale. “Amfiteatrul este într-adevăr o construcție deosebită, care va oferi posibilitatea organizării de evenimente, chiar și atunci când vremea nu este foarte prielnică. Ne propunem să dăm o utilizare cât mai intensă spațiului și, împreună cu Casa Municipală de Cultură Zalău, cu unitățile de învățământ, să programăm și să dezvoltăm activități” a declarat Radu Căpîlnașiu, primarul Municipiului Zalău.În ceea ce privește funcțiunile noi ale parcului, ele sunt date de următoarele amenajări: pista pentru ciclism și rasteluri pentru biciclete; parcare în zona sălii de sport; două spații pentru animale de companie; perete de cățărat; două antene wireless pentru acces gratuit la internet; terasa cu mese de șah și fântână arteziană; tablă mare de șah; patru cișmele; fântână arteziană la locul de joacă pentru copii; 35 de obiecte de artă decorativă.

Alte lucrări executate în parc au vizat spațiul verde, unde s-au realizat plantări și transplantări de arbori și arbuști, semănare gazon, lucrări de curățare a terenului și toaletare a vegetației existente.

Proiectantul general al lucrărilor este SC Novelize SRL Peciu Nou, județul Timiș, iar proiectantul amfiteatrului este SC Prefcon SRL Zalău. Lucrările au fost executate de către S.C. ACI Cluj S.A. Valoarea contractului de lucrări a fost de 3.316.400,89 lei (inclusiv TVA), din care 2.148.974,29 lei – finanțare nerambursabilă din Fondul Europen de Dezvoltare Regională; 472.052,22 lei – finanțare nerambursabilă din bugetul național; 641.884,04 lei – TVA aferent cheltuielilor eligibile; 53.490,34 lei – contribuția beneficiarului. Garanția lucrărilor executate este de 3 ani de la recepția la terminarea lucrărilor.

Iulian Duma
ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts