More

    Patronii sălăjeni preferă munca „la negru”

    În urma controalelor efectuate în cursul lunii februarie de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Sălaj, șase patroni sălăjeni au fost amendați, patru dintre aceștia pentru că au angajat persoane fără carte de muncă, iar alți doi pentru că nu au respectat dispozițiile legale privind munca suplimentară și repausul săptămânal. Valoarea totală a amenzilor a fost de 40.000 lei.

    În cadrul acțiunilor de control desfășurate de inspectorii de muncă s-a avut în vedere, în primul rând, identificarea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare, dar și respectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și a securității și sănătății în muncă.

    Astfel, în domeniul relațiilor de muncă au fost controlați 183 agenți economici, la 4 dintre aceștia fiind identificate cinci persoane care lucrau fără forme legale de angajare, fiind sancționați contravențional cu amenzi în valoare totală de 40.000 lei.

    Totodată, pentru nerespectarea dispozițiilor privind munca suplimentară și repausul săptămânal doi agenți economici au fost sancționați cu amenzi totale de 4.500 lei.

    Alte deficiențe constatate pentru care s-au aplicat avertismente se referă la nerespectarea dispozițiilor privind sărbătorile legale, nerespectarea prevederilor legale privind munca de noapte, necompletarea elementelor contractelor individuale de muncă, îndeplinirea parțială a măsurilor dispuse la controlul anterior.

    În domeniul securității și sănătății în muncă au fost controlate 95 de unități, fiind aplicate amenzi în valoare de 16.000 lei. În cadrul controalelor efectuate s-au constatat și alte deficiențe cu privire la neefectuarea controlului medical periodic, nu s-a organizat activitatea de prevenire și protecție la nivelul angajatorului, nu s-a realizat evaluarea riscurilor de accidentare și îmbolnăviri profesionale pentru toate locurile de muncă.

    Pentru aceste nereguli constatate, angajatorii au fost sancționați cu avertisment, totodată dispunându-se măsuri în vederea remedierii lor.

    Iulian Duma

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE