Perspective pozitive pentru economia sătmăreanăperspective

Aproape 200 de oameni de afaceri sătmăreni, primari, directori de instituţii au participat la dezbaterea intitulată “Economia sătmăreană – perspective pozitive”, eveniment organizat ieri la Casa Schwab de Prefectura Satu Mare, Consiliul Judeţean şi Primăria Satu Mare în colaborare cu Camera de Comerţ Industrie şi Agricultură, Asociaţia Economică Româno-Germană, Camera Meşteşugarilor şi UGIR 1903. La eveniment au fost prezenţi europarlamentarul Ioan Mircea Paşcu, fostul ministru pentru IMM şi Turism, deputatul Maria Grapini, secretarul de stat în Ministerul Economiei, Anca Laura Ionescu, parlamentarii sătmăreni Kereskenyi Gabor şi Erdei D. Istvan, prefectul Eugeniu Avram, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, vicepreşedintele Mircea Govor, viceprimarul municipiului Satu Mare, Radu Roca, reprezentanţi ai asociaţiilor patronale, alţi invitaţi.

Trebuie atraşi investitori
După cuvântul de bun-venit rostit de reprezentantul Camerei Meşteşugarilor, Tiberiu Markos, omul de afaceri Cornel Mureşan a arătat că pentru dezvoltarea economică a judeţului Satu Mare este nevoie de o strategie pentru investiţii, adăugând că speră ca astfel de întâlniri să aibă loc anual. Prefectul Eugeniu Avram a mulţumit organizatorilor şi oaspeţilor, adăugând că întâlnirea prilejuieşte autorităţilor judeţene să cunoască problemele mediului de afaceri sătmărean, ceea ce poate duce la luarea unor măsuri pentru sprijinirea întreprinzătorilor.

Trecând în revistă câteva date statistice cu privire la starea economică a judeţului, preşedintele Adrian Ştef a precizat că pentru a-i atrage pe investitorii străini trebuie bine pusă la punct infrastructura judeţului. În acest sens, Consiliul Judeţean a elaborat o strategie prin care, în următoarea perioadă vor fi reabilitaţi peste 250 km de drumuri judeţene, cu sprijinul Guvernului Ponta şi implicarea directă a vicepreşedintelui Mircea Govor, vor fi promovate obiectivele turistice şi se află în plină desfăşurare o campanie de extindere a reţelelor de apă şi canalizare. “Mai dorim să edităm, împreună cu primarii din judeţ, o broşură cu terenurile disponibile unde pot fi dezvoltate parcuri industriale”, a mai spus Ştef. A urmat apoi viceprimarul Radu Roca, care a transmis mesajul primarului Dorel Coica cu principalele preocupări în vederea îmbunătăţirii actului administrativ.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, i-a îndemnat pe oamenii de afaceri sătmăreni să profite de prezenţa europarlamentarului Ioan Mircea Paşcu, a fostului ministru pentru IMM şi Turism, deputatul Maria Grapini, a secretarului de stat în Ministerul Economiei, Anca Laura Ionescu, şi a parlamentarilor sătmăreni şi să îşi expună nemulţumirile. De asemenea, a mulţumit deputatului Maria Grapini pentru aportul adus, alături de vicepremierul Liviu Dragnea, pentru finalizarea lucrărilor de la Luna Şes.

Avantajele judeţului şi municipiului Satu Mare
Deputatul Maria Grapini a precizat că oamenii de afaceri aşteaptă din partea autorităţilor judeţene şi locale lucruri concrete pentru a-şi putea dezvolta afacerile. Făcând referire la Satu Mare, fostul ministru al IMM-urilor şi Turismului a afirmat că judeţul are oportunităţi de dezvoltare în agricultură şi turism. În ceea ce priveşte municipiul Satu Mare, Grapini a afirmat că se află pe locul 29 între oraşele României din punctul de vedere a atracţiei pentru investitori, şi că atât municipiul cât şi judeţul Satu Mare sunt avantajate din punct de vedere economic datorită poziţiei geografice şi că trebuie să se profite de acest lucru.

În continuare, Anca Laura Ionescu a prezentat programele naţionale de finanţare deschise sau care urmează a fi deschise pentru dezvoltarea IMM-urilor, iar europarlamentarul Ioan Mircea Paşcu i-a îndemnat pe oamenii de afaceri sătmăreni să-şi spună păsurile. A urmat discursul deputatului Erdei D. Istvan, după care au fost prezentate asociaţiile patronale co-organizatoare ale întâlnirii de ieri.

Manifestarea s-a încheiat cu o serie de discuţii între oamenii de afaceri sătmăreni şi reprezentanţii autorităţilor judeţene şi centrale, principalele subiecte atinse fiind fiscalitatea, birocraţia şi accesarea fondurilor europene pentru dezvoltare.

Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts