More

    PNL racolează parlamentari

    După ieşirea de la guvernare, senatorii şi deputaţii liberali se numără zilnic să vadă câţi mai sunt. Conducerea liberală ar fi dispusă să primească parlamentari din alte partide pentru a nu crea impresia că formaţiunea este slăbită după ieşirea de la guvernare.

    Până în prezent, cei mai dispuşi la negocieri sunt conservatorii. Ceea ce ar putea fi considerat, având în vedere că înţelegerea dintre PNL şi PC s-a încheiat nu tocmai elegant iar conservatorii, trataţi oarecum de sus, dar dornici să rămână în USL, s-au apropiat de PSD. Totuşi, potrivit unor surse, liberalii se află în prezent în negocieri cu trei conservatori. Printre ei, senatorul Dumitru Pelican, care a negat vehement că are intenţia să părăsească echipa din care face parte din 2010. Dar surse parlamentare au declarat că Pelican şi-ar dori să fie pus pe listele PNL pentru europarlamentare. Pe de altă parte, nu este exclus ca şi parlamentari de la PP-DD să fie tentaţi să se înscrie în PNL în următoarea perioadă.

    În acest fel, liberalii vor să se asigure că, în eventualitatea în care vor pierde parlamentari în favoarea PSD, odată cu decizia de a ieşi de la guvernare, locurile rămase libere vor fi ocupate şi PNL nu-şi va pierde forţa grupurilor parlamentare.

    Se impune însă luat în considerare şi faptul că s-au înregistrat şi cu siguranţă se vor înregistra cazuri de parlamentari liberali tentaţi să opteze pentru PSD. Până în prezent cel mai de răsunet este cazul fostului ministru de Finanţe, Daniel Chiţoiu, care a demisionat din fruntea organizaţiei PNL, sector 1, pentru reproşuri repetate că s-a apropiat de PSD. Ar mai fi de adăugat că în aceste zile, liderul PNL, Crin Antonescu, efectuează mai multe vizite în teritoriu pentru a preveni alte plecări din partid. Preşedintele liberal a vizitat în ultimele zile filialele din Prahova şi Bacău, urmând apoi cele din Constanta şi Vâlcea.

    Victor Ponta a declarat că Guvernul pe care l-a propus a primit 25-30 de voturi în plus din partea parlamentarilor liberali care cred în ideea de USL şi în proiectul acesteia, un proiect în continuare viabil “dacă nu este stricat de proiecte personale pentru alegerile prezidenţiale”. Nu se poate pune la îndoială sinceritatea gestului prin care premierul le-a mulţumit liberalilor în plenul Parlamentului pentru faptul că împreună cu aceştia a fost dusă la îndeplinire “o parte importantă” a programului de guvernare. Dialogul dintre putere şi opoziţie este întotdeauna necesar, dar sentimentul că USL s-a destrămat înainte de a-şi fi îndeplinit promisiunile va dăinui o vreme.

    Voicu D. Rusu

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE