Politichie cu mere verziPartidul Mişcarea Populară a decis să iasă în forţă la vedere prin organizarea în Capitală a unui miting împotriva majorării accizei la carburanţi de la 1 aprilie. Acţiunea a fost prefaţată de adunarea în stradă de semnături de susţinere a demersului. Fără să constituie o surpriză, unul dintre semnatarii petiţiei a fost însuşi preşedintele Traian Băsescu. În drum spre Palatul Cotroceni, el s-a oprit la cortul PMP din zona Eroilor, oferindu-le celor prezenţi mere verzi, simbolul noului său partid de suflet.

Orice comentariu pe marginea evidentei politichii cu mere verzi impune câteva constatări pe care opinia publică este nevoită să le aibă în vedere, astfel încât electoratul hotărât să se prezinte la urne să-şi decidă, în cunoştinţă de realitatea concretă, opţiunile politice.

Nu sunt puţini analiştii care apreciază că din punct de vedere moral Traian Băsescu încalcă Constituţia, încălcând echidistanţa impusă funcţiei sale de preşedinte al ţării. Concret, asumarea publică a apropierii de PMP, la fel ca şi delimitarea, tot publică de PDL, au consecinţe majore, care pot dura până la alegerile prezidenţiale şi este lesne de prevăzut că vor influenţa într-o măsură importantă scena noastră politică.

Deocamdată, partidul merelor verzi îndrăgit de Băsescu este departe de a domina dreapta politică, unde e şi zarvă, şi aglomeraţie. La fel, apoi, sosirea în aceeaşi zonă a PNL, partid puternic, cu un număr important de parlamentari, cu preşedinţi de Consilii Judeţene, primari şi consilieri, a complicat şi mai mult situaţia din Opoziţie. Dacă la Putere există un singur partid, PSD, definit prin unitate de acţiune, Opoziţia este disparată şi de cele mai multe ori partidele care o compun acţionează unele împotriva celorlalte. Degringolada riscă acum să se amplifice, în condiţiile în care devine cât se poate de clară intenţia lui Traian Băsescu de a deplasa electoratul de Opoziţie spre un singur partid, spre PMP.

Desigur, un test important îl vor reprezenta alegerile europarlamentare. Conform unui recent sondaj IRES, 61% dintre cei chestionaţi consideră că PSD va câştiga competiţia. Numai 8% dintre votanţi cred că PNL va câştiga acest scrutin şi numai 6% au indicat PDL. Liderii acestor partide, dar şi cei ai altora, s-ar cuveni să aibă în vedere că electoratul descurajat are tendinţa de a nu se prezenta la urne. În schimb, Traian Băsescu a precizat că nu va lipsi de la votul europarlamentar şi îl va atribui partidului merelor verzi. Care a şi reacţionat prompt, oferindu-i fiicei prezidenţiale EBA locul al doilea pe lista candidaţilor săi pentru Parlamentul European. Devine evident că zestrea electorală a celorlalte partide din Opoziţia se reduce pe zi ce trece în favoarea PMP, actualul partid de suflet al familiei Băsescu, care a pus umărul din plin la crearea lui, din motive arhicunoscute.

Voicu D. Rusu

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts