Instituţia Prefectului Judeţului Sălaj a convocat, vineri, o ședință de informare pentru toți primarii şi secretarii administrațiilor publice din județul Sălaj, precum și pentru oficialii Autorităţii Electorale Permanente – Filiala Nord Vest.
Prefectul Sălajui, dr. Ionel Ciunt, le-a atras atenţia primarilor şi secretarilor asupra importanţei pe care o au alegerile europarlamentare, acţiune care trebuie gestionată legal la nivel local prin implicarea tuturor administraţiilor publice locale.
Potrivit reprezentanţilor Autorităţii Electorale Permanente – Filiala Nord Vest, la alegerile pentru Parlamentul European din anul 2014 se folosesc următoarele tipuri de liste electorale: liste electorale permanente şi copii de pe listele electorale permanente, liste electorale special şi copii de pe listele electorale special şi liste electorale suplimentare.
La alegerile pentru Parlamentul European, listele electorale permanente se întocmesc, se tipăresc și se actualizează conform Legii nr. 35/2008, cu modificările și completările ulterioare art. 11 alin. (1) din Legea nr. 33/2007, republicată cu modificările şi completările ulterioare Listele electorale permanente se întocmesc și se tipăresc de către primari, pe baza datelor și informațiilor cuprinse în Registrul electoral art. 26 alin. (1) din Legea nr. 35/2008, cu modificările și completările ulterioare. Listele electorale permanente se întocmesc, cel mai târziu cu 45 de zile înaintea zilei alegerilor – 10 aprilie 2014, într-un singur exemplar, se semnează de primar și de secretarul unității administrativ-teritoriale și se păstrează într-un registru special cu file detașabile de secretarul unității administrativ-teritoriale.
În termen de 10 zile de la tipărirea listelor electorale permanente – cel mai târziu 18 aprilie 2014 – , primarul este obligat să pună la dispoziția competitorilor electorali, la cererea și pe cheltuiala acestora, copii (xerox) de pe listele electorale permanente.
Alegătorii au dreptul să verifice înscrierea în listele electorale. Întâmpinările împotriva omisiunilor, a înscrierilor greşite şi a oricăror erori din liste se fac la primarul localităţii, acesta fiind obligat să se pronunţe, prin dispoziţie, în cel mult 3 zile de la înregistrare. Contestaţiile împotriva dispoziţiilor date se depun în termen de 5 zile de la comunicare şi se soluţionează, în cel mult 3 zile de la înregistrare, de către judecătoria în a cărei rază teritorială domiciliază alegătorul.
Primarul este obligat să comunice Autorităţii Electorale Permanente orice modificare în listele electorale.
Iulian Duma